7 minut čtení

Jak se vyhnout stresu?

Na světě existují dva druhý lidí – ti, kteří věří, že mohou pomocí svých sil věci dotáhnout do konce a ti, kteří věří, že se jim věci neustále pouze stávají. První skupina je přesvědčena, že výsledek jejich kariéry i života leží více méně v jejich vlastních rukou. Druhá skupina pouze čeká na to, co jim život přinese.

Psycholog Tim Judge z University of Florida a jeho spolupracovníci dokázali nesmírně přesvědčivě prokázat, že lidé, kteří cítí, že kontrolují události ve svém životě (minimálně víc, než události kontrolují je samotné) a jsou sebevědomí ohledně svých schopností, většinou excelují v téměř všech důležitých aspektech pracovní výkonnosti. Jak to k tomuto stavu tedy dospět?

#1 Buďte připraveni na změny

Lidé se konstantně mění a stejně tak byznys všeho druhu neustále prochází různorodými vlnami změn. Jde o fakt, který ani lidé ze studie doktora Judga nemohou kontrolovat. I oni dostávají padáka. I jejich společnosti už mnohokrát zkrachovaly. Rozdíl je v tom, že oni se cítí být dostatečně schopni, aby se se změnami dokázali vypořádat a vytvořili z nich něco pozitivního.

Pokud možnost změny neočekáváte přirozeně, potřebujete si pravidelně ve svém časovém harmonogramu vytvořit místo – buď každý týden, nebo každý druhý týden – ve kterém se budete věnovat seznamu všech důležitých a kritických změn, ke kterým může reálně dojít a které na vás mohou mít nějaký dopad.

Cílem tohoto úkolu ovšem není předpovědět veškeré změny, kterým budete čelit. Místo toho spíš otevřete svou mysl myšlenkám na změny a zároveň zlepšíte svou schopnost rozeznávat a reagovat na hrozící změny. I když se události z vašeho seznamu nikdy nestanou, trénink v jejich očekávání a přípravách na ně vám dá mnohem větší pocit kontroly nad svou budoucností.

#2 Zaměřte se na svou svobodu nikoliv limity

Už od dětství většina z nás slýchala, že život není fér. Taková mantra je ale obyčejným hlasem zoufalství, obav a pasivní nečinnosti. Byť jde do jisté míry o pravdivé tvrzení, že někdy zkrátka nemáme na to zabránit některým negativním událostem, aby se staly, stále máme možnost vybrat si, jak na tyto události budeme reagovat.

Projděte si svůj seznam možných změn od té první až po poslední a u každé si stručně vypište všechny možnosti, jak na každou z nich můžete reagovat. Možná sami sebe překvapíte tím, kolik kontroly můžete mít nad na první pohled zcela nekontrolovatelnými událostmi.

Otevřete svou mysl myšlenkám na změny

#3 Změňte svou mentalitu

Třetí krok bude tím nejtěžším, protože od vás bude vyžadovat změnu způsobu myšlení, na který jste si možná už od malička zvykali. Jak jde čas, všichni si ve svém mozku vytváříme myšlenkové vzorce. Ty následně ovlivňují, jak se v konkrétních podmínkách chováme a jak na ně reagujeme. Tyto vzorce jdou až tak daleko, že nám přesně diktují, co máme říkat a jak se v různorodých situacích chovat.

Vzpomeňte si na nějakou náročnou situaci, kterou jste v poslední době prošli. Co vám zabránilo v tom, abyste na ni reagovali efektivněji? Jaké špatné myšlenky vás vedly k vašemu neideálnímu konání? Pokuste se zachytit váš vzorec chování.

Nyní si vedle napište efektivnější a lepší možnost, jak byste si přáli v této situaci zachovat. Což je vzorec, který byste se měli snažit do budoucna používat. Vaším úkolem přirozeně bude tímto vzorcem překrýt ten váš původní. Nebojte se něco podobného udělat klidně i pro víc různých situací.

Nemusíte je mít neustále na očích, ale nezakládejte je nikam hluboko. Kdykoliv totiž budete pociťovat stres nebo obavy, přijde ideální čas vytáhnout tyto poznámky ke studiu. Můžete na nich totiž zpětně porovnat svou současnou mentalitu a svou předchozí mentalitu, která vás dovedla k neuspokojivým výsledkům.

Tyto poznámky vám znemožní být ohledně minulosti alibističtí, protože uvidíte upřímnou realitu, která vám pomůže upravit své chování tak, abyste se snažili operovat jako lépe fungující člověk, nikoliv podle vaší předchozí (a nefunkční mentality).

Může to vypadat jako hloupost, ale pravidelné připomínání těchto poznámek eventuálně přispěje ke změně vaší mentality a umožní vám operovat na základě vhodnějších vzorců chování vždy.

#4 Negativní myšlenky zastavujte už v jejich zárodku

Čím jste starší, tím víc znáte sami sebe a svou osobnost. Velkým krokem ke zvládání stresu a obav je schopnost sledovat své negativní myšlenky až k jejich kořenům a tam je ustřihnout. Čím víc času a energie věnujete jakékoliv negativní myšlence, tím větší moc získává.

Většina našich chmur a pesimistických myšlenek z našeho podvědomí není ničím víc – jen myšlenkou, nikoliv faktem ani skutečností.

Pokud ale začnete těmto myšlenkám věřit, je načase přestat a napsat si je. Skutečně přestaňte dělat cokoliv, čemu se zrovna věnujete a napište, na co myslíte. Nejenže tím zpomalíte dynamiku dané negativní myšlenky, ale zároveň získáte i čas podívat se na její věrohodnost mnohem racionálněji a s čistou hlavou.

Můžete se vsadit, že kdykoliv používáte slova jako „nikdy“, „nejhorší“, nebo „vždy“ vaše tvrzení nejsou zpravidla vůbec pravdivá. Pokud se vám i na papíře zdají tyto tvrzení jako fakta, dejte je přečíst někomu blízkému, komu důvěřujete. Jeho nezávislý pohled zpravidla odhalí skutečnou pravdu.

Pocit, že se něco stává pořád dokola, nebo se to naopak ne a ne stát, je jenom přirozená tendence mozku zveličovat závažnost jakékoliv události. Identifikace a popis vašich myšlenek jako myšlenek, nikoliv jako faktů, vám pomůže tyto dva světy oddělit a utéct z nekonečného kruhu negativismu a obav. Tím může začít cesta kupředu k novým pozitivnějším vyhlídkám.

Změňte původní myšlenkové vzorce

#5 Uvědomte si, za co jste vděční

Najít si chvilku pro zamyšlení se nad tím, za co jste vděční, není jenom „správná“ věc, kterou by všichni měli čas od času udělat. Takové mentální cvičení rovněž snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu téměř o čtvrtinu.

Výzkum provedený na University of California toto tvrzení podporuje, protože ukázal, že lidé, kteří každý den pracují na kultivaci svého postoje k vděčnosti, pociťují zlepšení nálady, méně stresu i obav vzhledem k nižší hladině kortizolu a mají víc energie.

Kdykoliv jste zavaleni tak velkým stresem/obavami, že nabourávají vaši výkonnost, následujte pět výše popsaných kroků a pokuse se jejich prostřednictvím nad sebou opět získat kontrolu.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.