2 minuty čtení

Je to letadlo? Nebo helikoptéra? Unikátní hybrid už si rezervoval i Michael Bloomberg

Tzv. tiltrotor, jak se tento druh letadla nazývá, má k dispozici zatím jen armáda, ale díky italskému výrobci si ho budoucí moci od roku 2020 objednávat také civilní zákazníci.

Italský výrobce letadel Leonardo bude tento unikátní hybrid letadla a helikoptéry s označením AW609 prodávat za cenu kolem 25 milionů dolarů. Do konce tohoto roku by firma ráda získala všechna potřebná povolení, díky čemuž by mohli soukromí zákazníci vzlétnout s tímto strojem už v polovině roku 2020.

Firma si však před zodpovědnými úřady bude muset obhájit svůj pokrok od roku 2015, kdy se jeden její testovací stroj zřítil a při nehodě zemřeli oba piloti.

Pokud schválení projde, jedním z prvních zákazníků by měli být například americký miliardář Michael Bloomberg nebo třeba největší světový provozovatel helikoptér Era Group z amerického Texasu.

AW609 má velmi nadstandardní vybavení včetně „občerstvovacího koutku“ či toalety a pojme až 9 pasažérů a 2 členy posádky. Při maximální rychlosti kolem 500 km/h je díky přetlakové kabině schopen letět ve výšce 25 tisíc stop, tedy asi 7,6 kilometrů nad zemí. Stroj se tak může snadno vyhnout špatnému počasí a tím zlepšit svůj dolet a samozřejmě pohodlí pasažérů.

AW609 je schopen stejně jako helikoptéra vzlétnout vertikálně, díky motorům na křídlech pak může kdykoli ve vzduchu přejít do režimu klasického letadla.

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.