5 minut čtení

Walmart léta chystal tajný plán útoku na neohroženou pozici Amazonu. Začátek e-commerce války je na spadnutí

Americký maloobchodní řetězec se tento měsíc chystá na trh vypálit svou zbrusu novou službu a všem, kdo si o ní zjistí trochu víc, musí být jasné, že jde de facto o vyhlášení války Amazonu. Čeká nás tedy souboj dvou titánů.

Foto: Flickr

Když budujete zcela novou značku od píky v již existujícím segmentu, máte už z podstaty jeden hlavní potenciální problém - že si velcí hráči v daném segmentu včas všimnou, že se vám nějak podezřele dobře daří a začnou vás rychle kopírovat, což jim zpravidla díky velkým zdrojům a většímu tržnímu podílu nedělá žádný velký problém.

Této skutečnosti si byl svého času vědomi i Jeff Bezos, a tak měl v rámci Amazonu připravenou tajnou obrannou strategii, s kterou chtěl konkurenci typu Walmartu převálcovat.

Stručně řečeno šlo o to vybudovat z Amazonu masivní, globální brand a zabrat skrz e-commerce dominantní tržní podíl v maloobchodu tak rychle, že si velká konkurence včas nestihne uvědomit, co se vlastně děje.

"V našem byznysovém modelu není nic, co nelze časem do puntíku zkopírovat. Ale víte co, McDonald's byl taky zkopírován. A stejně se mu podařilo vybudovat obrovskou, multi-miliardovou společnost. Z velké části to souvisí s názvem brandu. A v online prostředí je název značky ještě důležitější než ve fyzickém světě," popsal Bezos svůj pokus o "internetový blitzkrieg" Amazonu.

Jméno Amazon letos oslaví 25. narozeniny a zároveň se ku příležitosti tohoto jubilea budeme moci na vlastní oči přesvědčit, jestli Bezosova obranná teorie skutečně funguje. Čeká nás totiž pravděpodobně největší e-commerce tržní válka od... no od samotného zrodu e-commerce.

A vyzyvatelem nebude nikdo jiný než Walmart, který se po 15 letech rozhodování a příprav rozhodl, že je čas vstoupit se službou Amazon Prime do ringu.

Ještě tento měsíc plánuje Walmart spustit svůj nový online produkt nazvaný Walmart+. Jde o prémiovou službu stojící na předplatném, jež v sobě zahrnuje například dodání jak potravin, tak zboží ještě dnes, slevy na tankování paliva u Walmartu či slevy na širokou paletu různorodých produktů.

Šance Walmartu na zabrání většího tržního podílu nejsou malé

Samotný Walmart zatím službu oficiálně neoznámil, ale web Recorde, spadající pod Vox.com, z několika různých zdrojů zjistil, že by tato služba v červenci měla přijít. Jak to bude v praxi vypadat?

Walmart chce svým zákazníkům nabídnout jednorázový roční poplatek za Walmart+ ve výši 98 $, čímž útočí na základní, nejnižší poplatek za Amazon Prime, jež aktuálně činí 119 $. Zároveň by mu do karet při efektivitě dodávání zboží mohlo hrát do karet, že má v USA na 4700 poboček a 1,5 milionu zaměstnanců (2,2 milionu globálně).

Na druhou stranu, zatímco tržní valuace Walmartu je dnes cca 370 miliard dolarů, Amazon má hodnotu téměř 1,6 bilionu dolarů a nezanedbatelný 15letý náskok na poli dodávaní zboží skrz prémiovou e-commerce službu.

Dle analytické společnosti eMarketer dnes Amazon v USA okupuje 40 % veškerých online prodejů a má ve své službě Prime pod palcem 150 milionů platících klientů, zatímco Walmart drží pouze 5 % tohoto trhu (i to z něj však dělá dvojku v segmentu online maloobchodu).

Za připomínku rovněž stojí fakt, že když Amazon se svou službou Prime v roce 2005 začínal, roční zisk Walmartu tehdy ještě celkové příjmy Amazonu překonával. Dnes je situace opačná a důvod je nasnadě.

Walmart se podle nepotvrzených informací od anonymních zdrojů chystal se svou konkurenční službou zaútočit na Prime už v první polovině letošního roku, ale pandemie koronaviru mu tyto plány zhatila. A zároveň navýšila e-commerce prodeje Walmartu v prvním fiskálním kvartálu do 1. května o 74 %, což je jasný ukazatel, že už není na co čekat.

Čím déle bude Walmart Amazon na poli e-commerce ignorovat, tím hůř pro něj - částečně i proto, že celá polovina zákazníků Walmartu je dnes zároveň členy Amazon Prime, který doposud od maloobchodního řetězce dostával na online bojišti volnou ruku.

Bezosova léta budovaná obrana je připravena

Amazon se samozřejmě na tuto ofenzívu už léta připravuje a pravděpodobně ještě déle její příchod očekává. I proto dnes na 10 milionů svých produktů nabízí tzv. "urychlené dodání" a ve své nabídce již rovněž svým Prime klientům nabízí širokou nabídku potravin či hromadu video a televizního obsahu.

A byť si my Evropané pod pojmem Walmart často představíme prostě jen kamennou prodejnu potravin, nenechejte se oklamat - společnost rozhodně jeví zájem i o dnes velmi populární koláč video zábavy. I proto dnes nabízí tzv. virtuální kempy s celebritami typu LeBrona Jamese či hollywoodské herečky Drew Barrymore. Dalším pokusem je výstavba automobilových drive-in kin přímo na parkovištích u obchodů.

Jeff Bezos dnes asi nemá důvod zásadně se Walmartu obávat. Spíš naopak - pokud mu na trhu začne růst slušná konkurence, existuje šance, že Amazonu za krk přestanou dýchat antimonopolní vyšetřování, dohledy a kontroly z Federální obchodní komise (FTC).

Co se týče konzumentů či prodejců, kteří již skrz Amazon či Walmart své produkty nabízejí, jejich pozice by se v tomto vyhroceném konfliktu pravděpodobně měla jen a jen zlepšovat, jak se obě strany budou snažit nabídnout jim co nejlukrativnější podmínky.

Investoři by zase bedlivě měli sledovat, jak se Walmartu nástup nové služby zadaří, protože Amazon již ukázal, že úspěch v e-commerce dokáže s akciemi hotové divy. Začněte si pomalu chystat popcorn (a kapitál), v druhé polovině roku by na poli e-commerce rozhodně o show neměla být nouze.

#walmart #amazon #ecommerce #konkurence #konkurencniboj #expanze #trznivalka #trznipodil #maloobchod #onlinesluzby

Hodnocení: +7
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.