3 minuty čtení

Výrobce čipů Qualcomm se domluvil s Applem a jeho akcie letí prudce vzhůru

Americký výrobce čipů Qualcomm má za sebou opravdu divoké dny. Poté, co se na jeho místo chystal nastoupit Huawei, se rychle dohodl s Applem na urovnání soudních sporů, což vyhnalo akcie nahoru. A aby toho nebylo málo, k večeru Intel oznámil, že opouští trh s 5G technologií.

Jakmile včera obletěla svět zpráva, že se Qualcomm dohodl s Applem na mimosoudním vyrovnání, akcie společnosti ze San Diega okamžitě vyletěly o 23 % vzhůru, čímž přidaly ohromných 16 miliard dolarů k valuaci celé firmy. Jenže tím to neskončilo, dnes už opět cena akcií Qualcomm roste a celková valuace se vyšplhala na 99 miliard dolarů.

Jak k tomu všemu došlo?

Ještě před třemi dny jsme na Warengo psali o tom, že Apple měl historicky dva dodavatele čipů – Qualcomm a Intel – přičemž s prvním zmíněným se soudí a ten druhý ještě nemá k dispozici tolik potřebnou 5G technologii. To byla pro Apple poměrně velká komplikace, jelikož 5G čipy budou hrát v blízké době významnou roli.

Samotné spory Qualcommu a Applu probíhaly mnoho měsíců a obě strany se neustále vzájemně osočovaly z neplnění smluvních podmínek, krádeží know how a několika dalších prohřešků. Tato bitva byla logicky pro obě strany finančně i časově náročná, přesto se dlouho nenašlo řešení, ve hře byly navíc miliardy dolarů.

A bylo to právě před pár dny, kdy CEO čínského Huawei řekl, že jeho firma je připravená s Applem, svým velkým konkurentem, spolupracovat a případně mu dodávat čipy s 5G technologií. To by bylo ukončení všech nadějí na mimosoudní urovnání sporů Qualcommu s Applem a také konec všech nadějí pro Intel na dodávání čipů s 5G technologií, které by měl mít k dispozici v roce 2020.

Jenže nic z toho se nestane.

Jako blesk z čistého nebe včera přišla zpráva, že Qualcomm a Apple se domluvili na mimosoudním vyrovnání, které zahrnuje finanční plnění ze strany Applu a také smlouvu na dodávání dalších čipů. To vše znamená přísun nemalých finančních prostředků na účty Qualcommu po několik dalších let a investoři si tuto příležitost nenechali ujít. Růst akcií kalifornské firmy o 23 % byl největší od května 2002.

Tím to však neskončilo.

Aby těch dobrých zpráv pro Qualcomm a jeho investory nebylo málo, přispěchal CEO Intelu Robert Swan k večeru se svým oznámením, že vzdávají snahy o vývoj 5G technologie. Jako odůvodnění uvedl, že by 5G čipy pro mobilní telefony rádi i nadále vyvíjeli a následně prodávali, ale po průzkumu přišli na to, že by to pro něj nebyl příliš ziskový trh.

Qualcommu tak rázem ubyl jeden silný soupeř nejen v rámci boje o spolupráci s Applem, ale celkově v rámci trhu s 5G mobilními čipy. To jsou pro firmu založenou studenty v roce 1985 dvě skvělé zprávy, které burza umí ocenit. A to se také děje, do konce týdne se dá očekávat další růst hodnoty akcií a překonání valuace ve výši 100 miliard dolarů.

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.