2 minuty čtení

Juventus vypadl ve čtvrtfinále Ligy mistrů s Ajaxem a jeho akcie se propadly o čtvrtinu

Severoitalský Turín je v šoku. Jejich milovaný Juventus nezvládl zápas s podceňovaným Ajaxem Amsterdam a vypadl ve čtvrtfinále Ligy mistrů. Akcie klubu na to okamžitě zareagovaly prudkým propadem.

Když minulý týden zařídil Cristiano Ronaldo svým gólem remízu na nizozemské půdě, vypadalo to, že domácí odveta bude spíše formalitou. A na začátku tomu vše nasvědčovalo, když bývalý nejdražší hráč světa znovu skóroval a poslal Juventus do vedení. Jenže mladý a bojovný tým Ajaxu se nevzdal a skóre otočil, čímž si zajistil postup do semifinále Ligy mistrů a také bonus ve výši 13,5 milionu dolarů.

Na výsledek zápasu okamžitě zareagovaly akcie obou klubů, samozřejmě každé jiným směrem.

Ajax Amsterdam se do semifinále prestižní evropské soutěže dostal po dlouhých dvaceti letech a investoři to ocenili růstem o 7,6 % na rekordní cenu 18,45 euro za akcii. Celková valuace klubu je tak nyní na 341 milionech eur.

Juventus naopak nenaplnil očekávání, která do něj fanoušci letos vkládali a akcie to odnesly tvrdým propadem o celou čtvrtinu na hodnotu 1,28 eur ještě před začátkem obchodování. Nyní už se drží na hodnotě 1,44 eur za akcii, což je i tak velmi výrazný propad o 15 %. Valuace klubu je na hodnotě 1,43 miliardy eur.

A oči fanoušků a odborníků se samozřejmě upírají zejména ke Cristianu Ronaldovi. Portugalský fotbalista přišel do italského klubu loni v létě za rekordních 100 milionů eur s jediným cílem – přivézt do Juventusu trofej pro vítěze Ligy mistrů. To se však nepovedlo a mnozí se ptají, zda se koupě pětinásobného držitele Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu světa vyplatila, když klub vypadl také v italském poháru a vítězství má na dosah jen v italské lize – jenže tam vyhrával už sedm let v řadě bez Ronalda.

Pokud bychom opět nechali promluvit čísla, dostaneme celkem jednoznačnou odpověď. Před Ronaldovým příchodem se akcie Juventusu obchodovaly za 0,7 eur za kus, dnes jsou na zmíněných 1,44 eur. Dá se tedy zjednodušeně říci, že portugalský fotbalista zdvojnásobil hodnotu klubu ze 700 milionů na 1,4 miliardy eur. A to je o dost víc, než dostal Ajax za svůj postup do semifinále.

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.