2 minuty čtení

Hypoteční trh v březnu mírně rostl a umazal předchozí ztráty, stále je ale o třetinu níž než loni

Teplejší dny v minulých týdnech pomalu probouzí nejen přírodu, ale pozitivní vliv mají i na hypoteční trh. Ten po výrazném zpomalení v prvních dvou měsících letošního roku v březnu opět rostl.

Teplejší dny v minulých týdnech pomalu probouzí nejen přírodu, ale pozitivní vliv mají i na hypoteční trh. Ten po výrazném zpomalení v prvních dvou měsících letošního roku v březnu opět rostl. Hypotéku si podle ukazatele Fincetrum Hypoindex sjednalo celkem 6664 klientů bank, což bylo o 1703 více než v únoru. Vyšší březnový zájem mohlo způsobit i zlevnění hypotečních úvěrů, když průměrná úroková sazba v březnu podle ukazatele Fincetrum Hypoindex poklesla o devět bazických bodů na 2,9 procenta. Jde o největší meziměsíční zlevnění od března 2015.

Jde však jen o předčasnou radost, protože růst byl způsoben hlavně nízkou srovnávací základnou prvních letošních měsíců. Pokud bychom srovnali letošní a loňský rok, vidíme obrovský propad. Jen za březen bylo letos uzavřeno o takřka 2500 hypotečních úvěrů méně než loni a dokonce o 3724 méně než v březnu 2017. Srovnání celého čtvrtletí je ještě tragičtější. Letos banky za první tři měsíce roku uzavřely celkem 16 389 hypotečních úvěrů, což představuje meziroční propad o třetinu (32,6 procenta). V porovnání s předloňským první čtvrtletím byl hypoteční trh letos níže dokonce o 42,4 procenta.

Více ZDE: www.retrend.cz

Hodnocení: +6
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.