5 minut čtení

Chcete více zákázníků? Ale máte opravdu co prodávat?

Každý podnikatel nebo firma chce více zákazníků pro svůj business, chce růst, expandovat. Počet aktivních Business leads se stal téměř mantrou. Ale opravdu máte svým leadům co prodávat? A opravdu potřebujete víc a víc leadů?

Mám klienta, jmenuje se Dušan a je skvělý realitní makléř. Oslovil mě s následujícím požadavkem: Já bych chtěl, aby si mě klienti na internetu sami našli a oslovili mě na spolupráci. Abych je nemusel schánět, volat jim a přesvědčovat je. Hmm, to zní skvěle, to by se líbilo i mě.

Položil jsem mu otázku: A PROČ by vás měli klienti sami kontaktovat? V čem jste jiný než ostatní realitní makléři, co jim nabídnete unikátního? Po chvilce ticha a prvním AHA momentu, jsme se společně dobrali odpovědi: Já jim nechci prodat byt nebo dům, já jim chci pomoci získat lepší život. Pokud Vám někdo nabídne lepší život, způsobem kterému uvěříte a bude pro vás dostupný nebudete se chtít dozvědět víc?

Viděli jste někdy reklamu na Nike? Viděli jste někdy v jejich reklamně popis technologií a z čeho jsou boty vyrobeny? Nee, vidíte radost, vášeň, napjetí, odhodlání, bolest. Vidíte emoce, vidíte skvělé atlety, se kterými se můžete snadno identifikovat a říct si: Když oni tak já také. A proto lidi kupují Nike, protože chtějí být kousek blíž svým hvězdámi, sami být těmi hvězdami.

Viděli jste úžasné video se Stevem Jobsem, kde nadšeně vypráví o tom, co je DNA firmy Apple, pro koho jsou Apple produkty a proč firma Apple existuje? Že nemá význam prezentovat stále ryhlejší procesory a větší paměti (v Dušanově případě levnější byty nebo nižší provizi), ale snažit se vyjádřit podstatu, emoci a hodnotu firmy a jejich produktů pro zákazníky? Že nemá význam mít ohromné portfolio dobrých produktů, že mnohem efektivnější je mít několik skvělých produktů pro přesně danou cílovou skupinu? Výsledkem těchto revolučních myšlenek byla ikonická kampaň “Think different”, která odstartovala přerod Applu v nejhodnotnější firmu světa. Pokud jste toto video ještě neviděli zde je link.

Toto video doporučuji všem markeťákům a obchodníkům, kteří se snaží všemožně prodávat své produkty a mnohdy ani neví co prodávají. Dokud nezjistíte co je váš produkt, nepomůže vám nový web, víc leadů ani dražší kampaň. I když si mnozí myslí, že uspět lze v dnešní době pouze se skvělým marketingem není to pravda. Ano krátkodobě něco prodáte, zísláte nové zákazníky, ale dlouhodobě to nefunguje. Dnes existují možnosti, o kterých se Stevovi ani nesnilo. Doslova za pár korun oslovíte tisíce lidí. Máme Google Ads a Facebook Ads a Insta stories a automatizované sales funnels a další buzwords. Pokud ale chcete dlouhodobě uspět, vždycky nakonec skončíte definice vlastní značky, emocí, super jednoduché strategie a produktu. Marketing byl, je a vždy bude nástroj, jak vaše skvělé produkty, váš jedinečný brand, vaši DNA lépe prodávat.

Doporučuji přečíst knihu Good to great, kde se mimo jiné píše:

Všechny firmy, které se z dobrých staly skvělými mají jednu společnou věc. V klíčovém momentu své existence se chovaly jako ježci, ne jako lišky. Liška je mazaná, neustále vymýšlí nové věci a finty jak přechytračit ježka. Ježek naproti tomu umí jen jednu věc, schovat se do klubíčka. Ale touto jednoduchou věcí, kterou umí dokonale, vždy lišku porazí. Co tedy tito ježci mají společného na své cestě stát se skvělými?

  • Nejprve se ocitli před klíčovým rozhodnutím o vlastní budoucnosti, jinými slovy museli něco udělat.
  • Nashromáždili všechna dostupná data a informace, byť byly sebehorší a analyzovali je. Nic nepředstírali a nic nezametli pod koberec.
  • Nikdy nepřestali věřit, že uspějí i přes to, že všechna fakta byla proti.
  • Zvolili JEDNU jednoduchou strategii, která vychází z DNA firmy, kterou dotáhli k dokonalosti a kolem které znovu postavili svůj business.

Na světe je hromada úspěšných lišek, které generují ohromné zisky a jejich produkty mají miliony zákazníků. Ale ta NEXT-BIG-THING bude opět ježek to mi věřte.

A teď začíná ta zajímavější část. Víte to? Víte co je DNA vaší firmy? Víte co ve skutečnosti prodává vaše produkty?

Znáte vizi, misi a cíle vaší firmy nebo firmy, kde pracujete? Znáte hodnoty firmy a na čem stojí její existence? Jsou v souladu s vašimi hodnotami? A má vaše firma vůbec tyto hodnoty definované? Kdybyste měli vyjádřit vaší firmu jedním nebo dvěma slovy jaké to jsou?

Pokud jste majitel nebo CEO vezměnte si tužku a začněte psát a nebo pokud si nejste jistí pojďme psát společně. Pokud jste zodpovědný za obchod, marketing nebo produkt začněte se ptát svého CEO. Bez vyjádření podstaty firmy, bez srozumitelně popsaného PROČ to děláte a proč by měli zákazníci kupovat vaše produkty, nemá smysl investovat do nového webu nebo online kampaně.

Kdo jsem?Jsem konzultant a mentor. Pomáhám firmám a startupům budovat úspěšný a udržitelný business. Konzultuji a řídím pro své klienty digitální projekty, pomáhám udržovat dobré vztahy s jejich dodavateli. Mám více než 10ti letou zkušenost jako CEO digitální agenutry. Pod mým vedení vznikly desítky úspěšných a oceňovaných webových i mobilních aplikací. Mojí vášní je UX, AI, crypto a vše nové. Má vize: Pomáhám jednotlivcům i firmám dosahovat svých cílů a vizí.

Rád s vámi budu sdílet svůj příběh, své chyby i úspěchy. Napište mi na ondrej@synovec.eu nebo navštivte můj web.

Hodnocení: +1
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.