11 minut čtení

Dobrá karma je pro mě důležitá, říká investor Martin Rozhoň

Jak sám říká, původně ani neplánoval podnikat. Jelikož se jako mladý zajímal o alternativní způsoby medicíny, založil nekomerční projekt celostnimedicina.cz. Aby však mohl financovat provoz, rozhodl se po nějaké době založit také eshop, který mu na to bude vydělávat.

Z původního koníčku se nakonec stal obří e-commerce byznys VIVANTIS s několika eshopy a miliardovým obratem. Z něj Martin Rozhoň po 18 letech odešel, aby se vydal svou vlastní cestou – pomáhat podnikatelům a projektům s dobrou karmou.

Jak byste krátce zhodnotil cestu, kterou jste doposud ve svém byznysu ušel?

18 let jsem budoval VIVANTIS. Dal jsem tomu všechno a nic jiného pro mne mnoho let neexistovalo. Prvních 10 let to šlo skoro samo – nebyla příliš konkurence, firma rychle rostla, bylo nás pár, dobře jsme se znali a měli jsme se rádi…

Ale…

Pak to začalo postupně těžknout – ve firmě nás bylo už přes 100 a bylo potřeba zavádět víceúrovňové řízení, procesy a celkově začít postupně korporátnět, aby to mělo nosnou strukturu pro další růst, a to mi bralo hodně energie.

Jak jste to tedy řešil?

Zkoušel jsem najmout „zkušené“ manažery, abych se zbavil operativního řízení, ale neměl jsem při výběru opakovaně „štěstí“. Následujících pár let pro mne bylo opravdu těžkých – prošel jsem si několika vyhořeními, ze kterých jsem se vždy dával dohromady mnoho měsíců. Při 3. vyhoření jsem pochopil, že mi tím chtějí shora naznačit, že už to není moje cesta, a rozhodl se VIVANTIS prodat.

V tu chvíli přišel Mall Group?

Oslovil jsem několik zájemců, kde jsem vnímal, že by VIVANTIS byl v dobrých rukách. Měl jsem na stole několik nabídek mj. i od Alzy, ale nakonec jsem se rozhodl pro Mall Group (Petr Kellner (PPF) + Daniel Křetínský (EPH) + Jakub Havrlant (Rockaway)), kde existovaly zajímavé synergie dalšího rozvoje. Nejdříve jsme se dohodli na prodeji 30% podílu a po 3 letech jsem prodal i zbytek.

Jak probíhala spolupráce s Jakubem Havrlantem?

Jakub řídí celou skupinu a nemá čas řešit detaily jednotlivých firem v ní. Nechal mi tedy prostor řídit VIVANTIS dále podle mne a spolu jsme řešili jen strategické směřování a integraci VIVANTISu do skupiny Mall Group. Po nějaké době, když jsem se rozhodl odejít, jsme začali hledat nového CEO, který by mě vystřídal. Loni v dubnu se to podařilo, když jsem předal post CEO Michalu Špakovi a postupně se z VIVANTISu vytrácím…

V jakém stavu jste tedy firmu předal?

Po 18 letech jsme to dotáhli ve 300 lidech na miliardu obratu. Vivantis je firma ve skvělé kondici, výrazně roste, expanduje do zahraničí a bude o ní do budoucna ještě hodně slyšet.

Jak Vás Mall Group vyplatil?

Většinu hodnoty VIVANTISu jsem vyměnil za dluhopisy konvertibilní na akcie naší mateřské Mall Group, takže na majitelské úrovni zůstávám s VIVANTISem nadále spojen, ale svůj čas budu věnovat již do dalších projektů, které mi dávají smysl a novou energii. Část hodnoty firmy jsem dostal vyplacenu v penězích a ty nyní využívám na investice.

„Oportunisticky věřím, že lidem s dobrou karmou je shůry dáno, aby byli úspěšní a mně se zhodnotila investice, kterou do nich vkládám…“

A do čeho tedy nyní investujete svůj čas a peníze?

Dalo by se říci, že investuji do lidí s dobrou karmou. Je to pro mne primární parametr, podle kterého se rozhoduji, které projekty podpořím. I kdyby byl projekt sebezajímavější, pokud „TO“ z founderů necítím, tak je to pro mne NOGO!

Jak takovou “dobrou karmu” poznáte?

Je to pro mne o vnitřním pocitu, který jsem si už za ty roky, co pracuji s lidmi, hodně vycvičil – je to o jiskře v oku foundera, pokoře, otevřeném srdci, bezprostřední upřímnosti až určité míře naivity, která je vlastně vnitřní silou nebát se, že mě někdo zraní a o vnitřní víře, že vše je jak má být, a že to dobře dopadne… Rád se s takovými lidmi potkávám, jsou pro mne inspirací a snažím se jim ze všech sil pomoci. Cítím při těchto setkáních pozitivní tvořivou energii – nabíjí mě to, baví a vnitřně naplňuje.

To zní, jako by pro vás byl samotný projekt až druhořadý.

Je pravda, že i kdyby se investice nakonec nezhodnotila, tak budu obohacen energií founderů, kteří chtějí tvořit a změnit svět. Všichni tito lidé jsou pro mne přátelé. Ale není to samozřejmě jen o lidech – i projekt, se kterým přicházejí, mě musí oslovit.

Martin Rozhoň

Jaké investice tedy vyhledáváte?

Zajímají mě hlavně technologické věci. Jako příklad mohu uvést investici do VRGineers (Founder Marek Polčák) – hi-tech brýlí pro virtuální realitu, které používají už například v automobilkách (Audi, Škoda, BMW) a postupně budeme vstupovat do dalších segmentů.

Dále pak on-line projekty, kde bych zmínil například SatisMeter (Founders bratři Jakub Sedláček + Ondřej Sedláček) – komplexní nástroj na získávání zpětné vazby od zákazníků, kde máme již několik set globálních klientů nebo ULekare.cz (Co-Founder Tomáš Šebek) – největší služba lékařských on-line konzultací od praktických lékařů po specialisty s možností objednání do zdravotnických zařízení.

Angažujete se ještě nějak v e-commerce, ze které jste vzešel?

Určitě, tam bych jmenoval například mou investici do vznikajícího e-shopu s vlastní značkou home & decor produktů Fabini.cz (Founder Jan Fabini) nebo do e-shopu s ekologickými produkty Econea.cz (Founders Pavel Černý + Martin Mates), čímž se dostávám k mým srdečním oblastem zájmu, ve kterých se nekoukám na investice přes ROI (návratnost investice), ale spíše přes to, jak velký pozitivní dopad budou mít v oblastech, kde cítím, že je potřeba udělat společenskou změnu.

A co projekt Celostnimedici­na.cz, se kterým to vlastně všechno začalo?

Stále funguje a daří se mu, chodí tam stovky tisíc čtenářů měsíčně. Je to má srdeční záležitost. Na to zároveň navazuje oblast zdravé výživy, kde jsem vstoupil do projektu Scuk.cz (Co-Founder Kamil Demuth), který je o dostupnosti kvalitních zdravých potravin od lokálních malo-farmářů a také do projektu Foodgroot.com (Founder Petr Václavek) – aplikace na hodnocení kvality potravin.

Zainvestoval jsem také do projektu Machavert (Founder Jakub Staszak-Jirkovský), který na základě českého patentu vyvíjí v Americe léčivo na rakovinu založené na přirozeném zvýšení obranyschopnosti organismu pomocí přírodních látek, které jsou na rozdíl od konvenční léčby bez negativních vedlejších účinků. A jelikož rád podporuji nově vznikající StartUpové projekty, zainvestoval jsem i do předního Evropského akcelerátoru StartupYard.

Všechny tyto projekty Vás přesvědčily “dobrou karmou” founderů?

Nejen tím :-) Aby to nevyznělo, že je to jen o té dobré karmě, přiznávám, že se samozřejmě u projektů detailně koukám i na tvrdá čísla – snažím se detailně pochopit a rozstřelit strategii a byznys plán, zjišťuji velikost trhu a potenciál růstu projektu, diskutujeme současnou a budoucí potenciální valuaci firmy, exitovou strategii, hledám, co by mohlo projekt ohrozit atd…

Jaký máte finanční limit pro investici do projektu?

Mé investice se pohybují od stovek tisíc v počátečních fázích projektů až např. po 10 milionů korun investovaných do VRGineers. Dále mám kolem sebe velkou síť co-investorů, takže dosáhneme společně i na mnohem větší investice.

Jakou roli v projektech hrajete, jste aktivní či pasivní?

Zainvestovaným projektům se snažím aktivně pomáhat. Dělat pasivního investora by mě opravdu nebavilo! Dělám to celé proto, že potřebuji tvořit věci, které mi dávají smysl s lidmi, které mám rád.

„Všechny mé cesty vedou k financování projektů s pozitivním společenským dopadem…“

Jak tedy spolupráce po zainvestování vypadá?

S Foundery se dle jejich potřeby scházíme – diskutujeme správné nastavení produktu, strategii, ale i operativní problémy. V některých projektech nejsou mé byznysové zkušenosti relevantní, takže nemohu pomoci s řízením projektu, ale pomáhám tam například s hledáním investorů a celkovým nastavením strategie dalších kol financování. Často taky pomůže propojování lidí v rámci mé velké sítě kontaktů. A taky se za naše projekty občas modlím :-)

Dá se už dnes říct, na jakou investici jste nejpyšnější? A proč?

Největší byznysový potenciál má z mého úhlu pohledu VRGineers – jsou to jedny z nejlepších VR brýlí na světě, které už používají například přední světové automobilky. VR je budoucnost v mnoha oblastech od průmyslu přes vzdělávání, léčbu až po zábavu… Za VRGineers stojí skvělý tým lidí, kteří od nevidím do nevidím makají na tom, aby VRGineers globálně uspěl.

Z projektů se společenským přesahem bych uvedl Econea – více než e-shop s ekologickými produkty je to pro mne platforma pro vzdělávání lidí v oblasti ekologie a celkové udržitelnosti. Zakladatelé těmito tématy niterně žijí a vytvářejí obsah s velkou přidanou hodnotou, který se šíří mezi desítky tisíc lidí v Econea komunitě. A co je skvělé, že to funguje i byznysově – Econea loni odbavila 64 000 objednávek, vyrostla meziročně o 116%.

Můžeme od vás v roce 2019 očekávat další investice?

Zcela jistě – měsíčně ke mně dorazí desítky projektů. S cca polovinou z nich se pak potkám a do jednotek procent z nich zainvestuji. Aktuálně jsem v pokročilé fázi jednání s 5ti investicemi, takže doufám, že se máme na co těšit…

Jaká je dlouhodobá vize, co chcete vybudovat?

Chci vydělávat velké peníze na technologických investicích a ty pak využívat pro „neziskové“ financování a mou aktivní pomoc projektům, které mají pozitivní společenský dopad zejména v oblastech ekologie, zdravé výživy, alternativní medicíny a alternativního vzdělávání.

A co dělám mimo byznysu? Začínám pracovat na vytvoření léčivého místa, kam se budou lidé přicházet alternativně léčit a duchovně transformovat…

Měl jste na své podnikatelské cestě nějaký vzor? A máte ho teď jako investor?

Samozřejmě jsem se inspiroval myšlenkami a příběhy mnoha lidí, které jsem za svůj život potkal, ale vždy jsem si šel hodně svou cestou a neměl přímé vzory, které bych se snažil napodobovat.

Jak vypadá Váš typický týden, máte méně práce, než za dob budování VIVANTISu?

Nedá se říci, že mám méně práce, ale můj den i pracovní náplň je jiná. Když jsem pracoval ve VIVANTISu, tak to bylo hodně organizované – od rána do večera jedna schůzka za druhou a v noci a o víkendech dodělávání práce, kterou jsem přes den nestihl. Byl jsem 18 let fokusován na budování jedné firmy. Pracoval jsem průměrně 12–15 hodin denně včetně víkendů, až jsem po 10 letech vyhořel…

Dnes to mám volnější – pracuji z domu a svůj čas dělím operativně mezi práci a rodinu. Cca 2–3 dny v týdnu jsem v Praze, kde pomáhám mým projektům nebo se scházím s novými projekty ohledně investice. Tím, že pracuji na mnoha projektech a potkávám se s mnoha skvělými lidmi, tak je to pro mne mnohem inspirativnější a zajímavější – hodně mě to rozvíjí a obohacuje. Navíc tím, že mi ty projekty dávají hlubší smysl a já těmi tématy osobně žiji, tak mám pro většinu projektů velkou přidanou hodnotu a vidím, že ty věci společně posouváme dopředu, tak mě to vnitřně činí opravdu šťastným…

Sledujte Martina Rozhoně na Warengo:

Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.