2 minuty čtení

Jak má spolupracovat marketing a obchod?

Otázka spolupráce marketingového a obchodního oddělení je pro úspěch celé firmy naprosto klíčová. Je jasné, že tato dvě oddělení spolupracovat musí, nicméně ne vždy se to v každé firmě se to obejde bez problémů.

Marketing a prodej může někdo vnímat jako dvě různé oblasti. Zatímco marketing se zabývá zkoumáním a pochopením potřeb zákazníků a vzbuzením jejich pozornosti a zájmu, tak prodej je hlavně o uzavření obchodu. Snahou firmy by pak měla být minimalizace času mezi okamžikem, kdy se jí podaří vzbudit pozornost zákazníka a mezi okamžikem, kdy zákazník provede objednávku/nakoupí. Souhra marketingu s obchodem je naprosto nezbytná.

 

Co se však děje předtím, než zákazník koupí náš produkt? Žádný produkt nebo služba není určen všem. Jako firma, pracovníci marketingu, musíme umět identifikovat, kdo by mohl mít potřebu to, co nabízíme, koupit. Nejlepší a nejúspěšnější firmy dobře ví, jak najít a oslovit své potenciální zákazníky, a jak je obrátit v zákazníky. To první je úkolem marketingu, to druhé prodeje.

 

Aby byli lidé v marketingu schopni vše správně určit, musí znát nejen vlastní nabídku, ale také nabídku konkurence, situaci na trhu a trendy vývoje. V jistém smyslu můžeme marketing považovat za oči a uši každé firmy, se schopností vidět za roh, aby určil, co bude správné za týden, za rok, ...

 

A proč to občas mezi marketingem a obchodem vázne? V mnoha firmách to jsou rozdílně nastavené cíle. Marketing sleduje profitabilitu, obchod často jen obrat. Jak z toho ven? Začněte společnými reálnými cíli, které jsou stanoveny na stejně dlouhou dobu. Zvyšte úroveň vzájemné spolupráce a komunikaci.

Podmínkou dlouhodobé funkční a efektivní spolupráce nejen mezi marketingem a obchodem je podpora a strategické rozhodnutí managementu společnosti.

 

Pravdou je, že marketing a prodej jsou jako dvě spojené nádoby, které není radno v praxi od sebe oddělovat, protože jedna ovlivňuje druhou. 

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.