4 minuty čtení

Jak dělat správně marketing a neutratit za něj statisíce

Typickou situací, se kterou se potýká většina startupů nebo zkrátka začínajících podniků, je potřeba se zviditelnit, ale rozpočet takových společností není zdaleka milionový. Máte štěstí, že podnikáte v době, kdy se dobrá reklama dá udělat s menšími vstupními náklady než kdy dříve. Jak na to? Rozhodně vynechte televizi.

Low-cost marketing není pouze pro ty, kteří mají hluboko do kapsy a doslova nulový rozpočet. Kouzlo konverze čili přetavení potenciálního zákazníka v reálného spočívá v opakování sdělení. Z marketingových průzkumů vyplívá, že cílová skupina zákazníků potřebuje slyšet či vidět vaši reklamu minimálně sedmkrát, aby se dostala do nákupní fáze. Nelze proto vzít všechny peníze vyčleněné na reklamu a poslat je bezhlavě do tisku, online kampaní, sociálních sítí či bigboardů.

Kreativitě se meze nakladou

Vaším prvním krokem pro zviditelnění mohou být videa. Vytvořte autentická domácí videa, která budou demonstrovat, co děláte. K takovým počinům nepotřebujete žádného producenta ani režiséra. Dejte prostor vaší kreativitě. Jako pekárna natočte postup výroby vašeho nejlepšího koláče. Pokud jste napsali novou aplikaci, natočte její použití v praxi, klidně vtipnou cestou. Vytvořte si na Youtube vlastní firemní kanál a tam tato videa umisťujte. V ideálním případě je propojte s firemním Facebookem a Twitterem.

Se sociálními sítěmi také souvisí vaše aktivita. Pokud máte málo prostředků, o to více aktivní buďte – “lajkujte” a komentujte příspěvky na tematicky podobných stránkách. Hledejte fóra, které navštěvuje vaše potenciální cílová skupina a projevte se zde jako odborníci a čtěte komentáře. Ačkoli se tak nemusí na první pohled zdát, mnohdy se z nich můžete poučit a zjistit, co lidé chtějí. Určitě se rozhlídněte Facebooku a staňte se členem relevantních skupin. Opět se zde projevujte aktivně, zkrátka se snažte zarýt lidem do podvědomí.

Je dobré zmínit, že vhodně vybrané sponzorované posty na Facebooku nemusí být velkou nákladovou položkou. Zejména vzhledem k tomu, jak široké množství lidí jste schopni zasáhnout. Poměrem cena/výkon se jedná o jednu z nejefektivnějších forem reklamy.

Využijte soutěživosti vašich zákazníků

Další strategií, kterou doporučujeme použít, jsou soutěže. Vyhlašte na firemním webu soutěž o váš produkt či poukaz. Vstupní podmínkou pro soutěžící bude zadání e-mailové adresy. Jeden takový dárek věnovaný do soutěže vám naakumuluje poměrně značné množství e-mailových adres, které můžete využít k následnému rozesílání newsletterů.

Dávejte však pozor, aby hodnota dárku nebyla symbolická – kvůli poukazu na 100 korun vám nikdo vyplňovat e-mail nebude. Na Facebooku poté aplikujte obdobný princip. Podmínkou soutěže bude like stránky, like příspěvku a sdílení. Budete se divit, kolik práce udělají lidé za vás. Nejmenovaný podnikatel v oblasti rozvozu květin si takto vybudoval úctyhodnou fanouškovskou základnu.

Vaše snahy ale nekončí v online světě! Pokud se spokojíte s tím, že výsledky se hůře měří, můžete si tematicky (žádný grafický odpad) vyzdobit exteriér svého/firemního vozu. Ve městech lze takto generovat tisíce “views” za den a prakticky bez nákladů.

Pořádejte firemní eventy

Posledním naším tipem je pořádání firemních akcí. Paradoxně nejde o až tak moc často využívanou cestu, ale to jen proto, že spousta firem neví, jak ji pojmout. Pronajměte si dostupné prostory (využít můžete vaše vlastní, máte-li kapacity) a pracujte primárně s tím, že lidé obecně milují socializaci. A to dvojnásob, pokud je k dostání něco bezplatně. Můžete si připravit interaktivní prezentaci své firmy. Při té příležitosti podávejte občerstvení zdarma a nezapomeňte také na dárkovou tašku s ukázkami své práce.

Pokud vám tento přístup přijde staromódní, zkuste pořádat přednášky a workshopy. Jako majitelé nové kavárny uspořádejte akci, kde si lidé budou moci poslechnout o tom, jak se hledá a praží výběrová káva. Jiným příkladem může být workshop typu “baristou na jedno odpoledne”.

Slovo závěrem

Možností, jak o sobě dát vědět s minimálními náklady, je opravdu mnoho. Recept je relativně snadný a univerzální – buďte kreativní a nestyďte se, vždy mějte na paměti podstatu vašeho produktu (služby) a zjišťujte co nejvíce informací o vaší cílové skupině.

Můžete se inspirovat i u konkurence, jak se ona snaží zaujmout její zákazníky? Nemusíte totiž vymýšlet nové kolo nebo knihtisk, Facebook také zdaleka není první sociální sítí, stačí zkrátka k propagaci využít nápad vašeho konkurenta, s tím že se vám ho podaří pojmout trošku lépe.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.