4 minuty čtení

Palmer Luckey: Čína s Ruskem nesmí vyhrát, musíme z našich vojáků udělat superhrdiny

Palmer Luckey byl jedním z nejvýraznějších představitelů oblasti virtuální reality. V roce 2014 koupil Facebook jím založený a pouze dva roky starý startup Oculus VR za 2,3 miliardy dolarů a z Luckeyho se stala hvězda Silicon Valley. Jenže oběhly tři roky a Luckey byl z Facebooku za podivných okolností vyhozen. Se 700 miliony dolarů v kapse však obratem naskočil do segmentu, kterému se firmy ze Silicon Valley tradiční vyhýbají.

„Neměli byste si vybírat byznys podle toho, zda vás to udělá populárními, ale podle toho, zda můžete nějak ovlivnit svět,“ říká šestadvacetiletý Luckey v rozhovoru pro CNN.

Po nuceném odchodu z Facebooku prý přemýšlel o tom, v jaké oblasti pokračovat, kde se dají věci zlepšovat a zároveň to může mít velký vliv na svět kolem. Rozhodl se nakonec pro byznys s armádou a založil firmu Anduril Industries, aby udělal svět lepším a bezpečnějším místem k životu.

Jeho cílem je pomoci armádě Spojených států být natolik vyspělou, že totalitní režimy jako Čína či Rusko se ani neodváží vyvolávat jakýkoli konflikt, protože by byly předem odsouzeny k porážce. Jak sám říká, chce z vojáků Spojených států a jejich spojenců udělat superhrdiny, kteří budou výkonnější a zároveň se budou v pořádku a zdraví vracet domů.

Jsme americká firma, se současnou Čínou ani Ruskem byznys dělat nebudeme

Luckeyho obavy nejsou neopodstatněné a v podstatě se shodují s názorem Pentagonu. Ten se snaží ze všech sil získat technologické firmy ze Silicon Valley na svou stranu, ale doposud narážel spíše na odpor. V Googlu se proti tomu dokonce vzbouřili zaměstnanci a tak ze spolupráce firma musela vycouvat. Podle Luckeyho přitom nepřichází v úvahu, aby americké technologické firmy nechaly v tomto oboru východní velmoci získat rozhodující náskok.

Čína už dnes díky vyspělým technologiím v podstatě kontroluje vlastní obyvatelstvo a je tedy jen otázkou času, kdy bude chtít to samé praktikovat také za svými hranicemi. Jen v roce 2017 se investovalo více peněz do čínských AI startupů, než do amerických AI startupů. Čínská vláda do rozvoje umělé inteligence mohutně investuje a do roku 2030 chce být v této oblasti globálním inovačním centrem.

Ve Spojených státech se stal Luckey předmětem diskuzí ve spojení s ochranou hranic s Mexikem. Prezident Trump hodlá na hranici se svým jižním sousedem vybudovat zeď, která zabrání pronikání nelegálních imigrantů na sever. A jako takový „předvoj“ už na hranicích pomáhá právě Luckeyho firma, která vyrábí drony a hlídkové věže. Ty na hranicích s Mexikem sledují velké prostory a dávají stráži informace o podezřelém dění. Podle dostupných informací pomohly tyto technologie jen během prvních dvou týdnů odhalit na 50 nelegálních imigrantů.

Lidstvo chce být produktivní, udrží s rozvojem technologií krok

Luckey si zároveň nemyslí, že by hrozilo něco jako vzpoura robotů či technologií proti lidem. Podle něj je toto téma bráno společností natolik vážněl, že k něčemu takovému nemůže dojít. Stejně tak je přesvědčen, že lidé se nenechají roboty a stroji nahradit v práci, ale že přijdou na způsob, jak fungovat společně a efektivně.

V budoucnu se však obává zejména závislosti na technologiích. Tak jako už jsou mnoho let lidé závislí na drogách, alkoholu či cigaretách, stane se podobně vážnou závislost na technologiích. Lidé by se proto měli naučit používat technologie pouze určitý čas, nikoli neustále.

Luckey má v tomto oboru opravdu velké plány a jak sám říká, je tady příležitost vybudovat multimiliardovou firmu. Bude tedy zajímavé sledovat, zda překoná úspěch svého prvního byznysu s Oculus VR.

Na celý rozhovor pro CNN se můžete podívat zde:

Hodnocení: +7
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.