3 minuty čtení

Hlásá dobro, ale ví své. Facebook loni utratil rekordní částku za ochranu Zuckerberga

Série mnoha závažných skandálů v loňském roce nedonutila Facebook pouze k vyšším nákladům na právní zástupce, ale také ke zvýšení ostražitosti kolem Marka Zuckerberga, který je terčem častých nadávek a vyhrožování.

„Chceme propojit celý svět a umožnit všem lidem aby sdíleli to nejlepší v jejich životě se svou rodinou a přáteli,“ říká často Mark Zuckerberg, jako by byl moderním apoštolem dobrých a šťastných lidí.

Jenže jak se nejen v loňském roce mnohokrát ukázalo, v Zuckerbergově hlavě se odehrává spíše věta „money rules“ (peníze vládnou), a tak je ochoten pustit Facebook často na samou hranu etiky, aby potěšil Wall Street.

A média, vlády i uživatelé už na to v poslední době také přichází, skandály s uniklými hesly, prodejem citlivých informací třetím stranám či zpřístupňování soukromých konverzací třetím stranám jsou pro ně dostatečným důkazem.

Nepřekvapí proto, že mnoho uživatelů nemůže strategii Facebooku a jejího hlavního tvůrce vystát, a tak mu posílají sprosté nadávky pod jeho příspěvky a píší urážlivé statusy na svou zeď. Často se jedná o relativně nevinné internetové nadávání, ale největší sociální síť světa přesto nechce nic podcenit.

Podle nyní zveřejněných finančních výkazů vynaložil Facebook v roce 2018 na ochranu Zuckerberga a jeho rodiny částku kolem 20 milionů dolarů. To je více než dvojnásobný nárůst oproti roku předchozímu.

Odměny a benefity Marka Zuckerberga

Rok Výplata Ostatní odměny (cca 90 % ochranka)
2018 $1 $22.554.542
2017 $1 $9.101.965
2016 $1 $6.015.431

Jen malé srovnání – Amazon vydal podle dostupných údajů na ochranu svého CEO a zároveň nejbohatšího muže světa Jeffa Bezose pouze 1,6 milionu dolarů. Přitom jak vyšlo nedávno najevo, zakladatel Amazonu už se dokonce dostal i do hledáčku Saúdské Arábie, která ho chtěla ekonomicky zničit. Přesto ho můžete často vidět samotného bez doprovodu početné ochranky.

Neprůstřelná skla a únikové chodby

Jak nedávno popsal server Business Insider, život Mark Zuckerberga vypadá jako dokonale vystřižený z nějaké Bondovky.

Podle některých zdrojů má ve své kanceláři a také v jednom ze svých domů tajný únikový východ, který by mohl využít v případě bezprostředního nebezpečí. Jeho ochranka ho samozřejmě jak známo hlídá v podstatě 24 hodin denně a k dispozici je mu také osobní řidič.

Zuckerberga na ulici samotného nepotkáte

Pokud se Zuckerberg rozhodne zkusit nějaký nový koníček a využít k tomu třeba trenéra nebo učitele, budou tito lidé nejdříve důkladně prověřeni jeho nekompromisní ochrankou. Pokud se chce čtyřiatřicetiletý podnikatel vydat na nějakou akci, jeho ochranka dorazí na místo s dostatečným předstihem, aby zkontrolovala bezpečnost místa.

Není to však jen o externích nebezpečích, Zuckerbergova ochrana působí paranoidně v okamžiku, kdy je aktivní také v přítomnosti zaměstnanců Facebooku. Například na firemních konferencích při Zuckerbergově prezentaci sedí jeho ochranka v první řadě a zároveň rozmístěná mezi lidmi, samozřejmě oblečená civilně, aby nikdo nic nepoznal.

Konferenční místnost určená pro firemní meetingy, která se nachází hned vedle Zuckerbegova pracovního stolu v kancelářích Facebooku, je vybavena neprůstřelným sklem a také poplašným tlačítkem, které přivolá ochranku během několika málo vteřin.

Jak je tedy vidět, život zakladatele Facebooku není žádnou idylkou, spíše naopak.

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Možná docela paranoidní. Na druhou stranu jako člověk, který má přístup k citlivím informacím nemalé části populace na planetě, je dost důvodu proč se bát :D
    0