3 minuty čtení

Výherkyně 590 milionů dolarů se soudí s vlastním synem kvůli málo výnosným investicím

Dnes devadesátiletá důchodkyně Gloria Mackenzie vyhrála v roce 2013 Powerball jackpot ve výši 590 milionů dolarů, ale jak se dnes ukazuje, mnoho šťastných chvil jí to nepřineslo.

Drtivá většina lidí vám řekne, že by si moc přáli vyhrát ve sportce. A hned za tím dodají, že by se po výhře chovali rozumně a snažili si udržet svůj dosavadní životní styl. Jenže jak se častokrát ukazuje, realita bývá trochu komplikovanější.

Když Gloria Mackenzie vyhrála v roce 2013 rekordní Powerball jackpot ve výši 590 milionů dolarů, odnesla si domů po zdanění 278 milionů dolarů (ano, je to státní zlodějina, ale to je na jiný článek). Zároveň se zachovala velmi čestně, když si peníze rozdělila se svým synem, který jí pomáhal tiket vsadit. Synovi navíc svěřila i svou část, aby se postaral o její zhodnocení.

Ačkoli nechtěla příliš měnit svůj životní styl, pořídila si nový dům za milion dolarů, což bylo vcelku rozumné, když do té doby žila v malém pronajatém bytě. A přesně tak jako si to plánuje každý budoucí výherce loterie, i ona přispěla na dobré účely, celé 2 miliony dolarů věnovala na opravy místní střední škole.

Uběhlo však pět let a Gloria Mackenzie se soudí se svým synem a finančním manažerem, kterého najal pro správu jejích financí. Podle čtyřicetistránkové obžaloby totiž syn spolupracoval s investičním poradcem, který neměl dostatečné zkušenosti se správou podobné sumy a nebyl schopen finance adekvátně zhodnotit, přičemž nakonec ještě fakturoval vysoké poplatky za služby.

„Ty investice vynášely průměrně pouze 0,02 až 0,08 procenta. A potom přišel poplatek ve výši 2 miliony dolarů,“ řekl právník paní Mackenzie a dodal, že kvůli tomuto špatnému hospodaření připravili jeho klientku o desítky milionů dolarů.

Synův právník oponuje, že žádná ze zmíněných investic neprodělala a že sama Gloria Mackenzie chtěla, aby finance byly investovány konzervativně.

Jak už také napovědělo první soudní přelíčení, výherkyně nemá příliš velkou šanci u soudu uspět. Soudkyně Virginia Norton ji totiž upozornila, že by se neměla soudit jen proto, že je nešťastná kvůli málo výnosným investicím. Soud však bude i nadále pokračovat. Není známo, kolik Glorii Mackenzie ze zmíněné výhry zbývá.

Je to pouze taková zajímavost, ale opět se jedná o vhodnou ukázku toho, že když člověku spadnou peníze do náruče jen tak bez přípravy, nemusí to vůbec skončit šťastně.

Takže nesázejte loterii, ale raději tyto peníze pravidelně investujte do zajímavých akcií vynášejících dividendu. A kdo ví, během několika let z toho mohou být ty vysněné miliony, jen s tím rozdílem, že už na ně budete připraveni.

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.