3 minuty čtení

V NBA letos neuspěl, ale Liverpool mu dělá radost. LeBrona za investice chválí i Buffett

Se svým týmem Los Angeles Lakers už sice letos dohrál, ale stále má jedno sportovní želízko v ohni. FC Liverpool, ve kterém má LeBron James podíl, míří za titulem v anglické lize i vítězstvím v Lize mistrů.

Slavný americký basketbalista se k podílu v anglickém fotbalovém klubu dostal v roce 2011, když se společníkem spojili svou marketingovou agenturu LRMR s firmou Fenway Sports Partners. V rámci tohoto obchodu LeBronovi majitelé Fenway Sports Partners John Henry a Tom Werner nabídli malý podíl v klubu, který rok předtím koupili za 477 milionů dolarů.

Tehdy to však nebylo takové terno, jak by se z dnešního pohledu mohlo zdát. Ačkoli podíl ve výši kolem 2 % byl oceněn na částku kolem 6,5 milionu dolarů, nic nenaznačovalo tomu, že by hodnota měla v blízké době růst. V sezóně 2010/2011 skončil Liverpool v anglické lize až na šesté pozici, takže ani nepostoupil do slavné Ligy mistrů, kde by měl v další sezóně zaručené lukrativní příjmy. A v dalších dvou sezónách to bylo ještě horší, když historicky druhý nejúspěšnější klub v anglické historii skončil až na ostudném osmém, potažmo sedmém místě.

Vše se změnilo až v roce 2015, kdy do města Beatles zamířil nový trenér Jürgen Klopp. Ten začal měnit tým a postupně s ním šplhat zpět tam, kam Liverpool historicky patří. První opravdu velký úspěch byl na dosah už v loňském roce, kdy se Liverpool dostal do finále slavné Ligy Mistrů. Tam sice podlehl Realu Madrid, ale díky této excelentní jízdě vzrostla hodnota klubu až trojnásobně.

A také tato sezóna je z pohledu Liverpoolu vydařená, jak už bylo zmíněno na začátku, bojuje o titul v nejvyšší anglické soutěži a zároveň má blízko semifinále Ligy Mistrů.

Z toho všeho má samozřejmě radost LeBron James, jehož podíl výrazně získal na hodnotě. Už po loňské sezóně byl nově odhadován na 32 milionů dolarů, je však téměř jisté, že po této sezóně bude ještě výš.

Více než šestinásobná hodnota investice během osmi let? To je velmi slušný výkon.

LeBrona chválí i Buffett

Dá se ovšem říci, že pro LeBrona není tato úspěšná investice ničím neobvyklým, spíše naopak. Postupem času se ukazuje, že slavný basketbalista má skvělý čich na dobré obchody. Například na investici do sluchátek Beats by Dre vydělal při prodeji Applu přes 30 milionů dolarů. A z investice ve výši jednoho milionu dolarů do řetězce Blaze Pizza se během několika let stalo 45 milionů dolarů.

Ne nadarmo si za LeBronem chodí pro investiční a finanční rady jeho spoluhráči. A co víc, dostává se mu uznání také od opravdových investičních hvězd. Warren Buffett ho neustále chválí a říká, že má opravdový investiční talent.

„Je to chytrý kluk, nic mu neunikne a umí si dát věci dohromady,“ řekl Buffett pro USA Today.

A James zase říká, že vždy moc rád poslouchá rady „Strýčka Warrena“. Je tedy vidět, že basketbalový idol se ani po úspěšné kariéře neztratí.

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.