5 minut čtení

Dokumenty k IPO Uberu ukázaly ztráty, největší akcionáře i štědré odměny vedení

Uber včera zveřejnil náležité dokumenty v rámci přípravy na IPO, důkladně jsme prošli všech 285 stran a přinášíme to nejzajímavější z nich.

Jak už jsme informovali před několika dny, alternativní taxislužba Uber by měla vstoupit na newyorskou NYSE na začátku května a valuace by se podle odhadů měla pohybovat mezi 90 a 100 miliardami dolarů. Bezpochyby se tak bude jednat o jedno z největších technologických IPO v historii a největší od vstupu Alibaba Group na stejnou burzu v roce 2014.

Odborníci, analytici i burziáni v posledních dnech netrpělivě očekávali zveřejnění souvisejících dokumentů, díky kterým budou moci nahlédnout do útrob gigantického startupu a rozhodnout se, zda do něj vloží své peníze. Včera se dočkali.

Ztrátový byznys

Informace o tom, že je Uber každoročně ve ztrátě, není nijak překvapivá, ostatně finanční výsledky byly široké veřejnosti víceméně známy po celou dobu rozvoje firmy.

Jen pro upřesnění, v roce 2017 dosáhl Uber obratu 7,93 miliardy dolarů, v roce 2018 už to bylo 11,27 miliardy, přičemž ztráta za stejný rok dosáhla výše 1,85 miliardy dolarů.

Pro potenciální investory však může být dostatečně silným varováním informace o tom, že Uber plánuje ztráty i na několik dalších let, přičemž je možné, že ziskovosti nikdy nedosáhne. Samozřejmě, upozornění na tuto možnost je víceméně standardní součástí všech IPO dokumentů, přesto se v případě Uberu jedná o poměrně reálnou věc.

Vstupem na burzu bude chtít Uber vybrat odhadem 11 miliard dolarů, ty by měly sloužit právě k vykrytí ztrát v dalších letech.

Konkurence nespí

Tak jako jeho menší konkurent Lyft, který zažívá turbulentní začátek na burze Nasdaq, i Uber bude v budoucnu čelit mnohým výzvám, zejména v oblasti autonomní dopravy.

Například Elon Musk nedávno na Twitteru potvrdil, že jeho Tesla v blízké době vstoupí do stejného segmentu a bude Uberu s Lyftem přímo konkurovat se svými autonomními flotilami. Podobný krok se dá čekat také od dalších významných automobilek či technologických o­brů.

Mimo to v posledních letech vzniklo mnoho lokálních konkurentů, kteří určitě nebudou snadným soupeřem. Například kvůli konkurenci jménem Grab se Uber musel stáhnout z oblasti jihovýchodní Asie, protože nebyl schopen se výrazněji prosadit.

V oblasti Středního východu to nedávno vyřešil akvizicí největšího místního hráče Careem za více než 3 miliardy dolarů. Jenže akvizice se, zejména s ekonomikou Uberu, nedají dělat donekonečna a konkurence stále roste.

V dokumentech se také uvádí, že ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku měl Uber 91 milionů aktivních uživatelů, tedy lidí, kteří se alespoň jednou svezli Uberem nebo využili služeb Uber Eats. Za stejné období pak řidiči Uberu uskutečnili více než 1,49 miliard jízd, což je nárůst oproti 1,09 miliardám jízd v roce 2017, přesto je z dokumentů zřejmé, že růst Uberu v mnoha ohledech zpomaluje.

Největší akcionáři

Asi největším překvapením je pro mnoho investorů stále relativně vysoký podíl Travise Kalanicka, zakladatele Uberu, který byl po mnoha skandálech ze své pozice CEO odstraněn. Za touto „revolucí“ stála SoftBank japonského miliardáře Masayoshi Sona, která je také dnes skrze svůj fond SB Cayman 2 největším akcionářem firmy s podílem ve výši 16,3 %, což představuje 222 milionů akcií.

Ani Kalanick však i přes svůj „potupný“ odchod z vedení firmy nezůstane bez lákavé odměny. Jeho podíl ve výši 8,6 % by se v případě úspěšného vstupu na burzu mohl proměnit v necelých 9 miliard dolarů.

Signifikantní podíl drží také mateřská společnost Googlu Alphabet, která má díky více než 71 milionům akcií podíl ve výši 5,2 %.

Štědré odměny vedení

Neméně zajímavý pohled je také na odměny nejvyšších manažerů firmy. Například CEO firmy Dara Khosrowshahi si za minulý rok přišel na odměnách zahrnujících výplatu, bonus a akcie na solidních 45 milionů dolarů. Ostatní členové vedení jsou na tom velmi podobně, například Barney Harford, COO firmy, se dostal na 47 milionů dolarů.

Pro lepší srovnání můžeme uvést třeba Satya Nadellu, který už více než 5 let vede Microsoft, tedy zavedenou a hlavně finančně stabilní společnost. Indický rodák si za loňský vydařený rok přišel na necelých 26 milionů dolarů.

Odborníci proto poukazují na to, že odměny vedení neodpovídají aktuálnímu stavu společnosti. Khosrowshahi navíc obdržel už v roce 2017 jednorázový bonus ve výši 200 milionů dolarů za to, že převzal pozici CEO po Travisi Kalanickovi.

Květen ukáže

Je všeobecně známo, že zakladatel Travis Kalanick dlouhodobě odmítal vstoupit na burzu, dokud Uber nebude etablovaný v oblasti autonomní dopravy. Nové vedení však na tento moment nechtělo čekat a s IPO si pospíšilo, na newyorské NYSE najdeme Uber pod tickerem UBER.

Už během května a dalších měsíců bychom se měli dozvědět, který z těchto plánů byl tím správným. Určitým signálem může být také aktuální stav akcií Lyftu, nejbližšího konkurenta Uberu. Ten se po úvodním růstu propadl hluboce pod upisovací hodnotu, což mnozí analytici přičítají právě racionálnějšímu uvažování investorů nad životaschopností daného byznys modelu.

Je však také možné, že investoři si chystají pozice, aby se mohli naplno zúčastnit IPO Uberu a být součástí velké dopravní revoluce.

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.