2 minuty čtení

Elon Musk může být spokojený, Falcon Heavy svůj první komerční let zvládla

Teprve podruhé v historii se do vesmíru vznesla nejsilnější raketa současnosti s názvem Falcon Heavy. A zatímco ten první let byl čistě ukázkový a měl několik chyb, tento už byl komerční a proběhl naprosto bez chyby.

Raketa Falcon Heavy z dílny SpaceX měla původně odstartovat už v březnu, ale termín se nakonec několikrát posouval, až konečně včera se všichni zainteresovaní dočkali.

Stroj, jehož vývoj stál více než 500 milionů dolarů, odstartoval úspěšně v čase 00:35 (SELČ) z floridského misu Canaveral. Ve výšce asi 100 kilometrů nad zemí se oddělily první stupně rakety a proběhl zážeh druhého stupně. Zatímco raketa následně vynesla satelit Arabsat 6A na správný orbit, tři první stupně se bez komplikací vrátily na zem – boční stupně na floridskou pevninu, střední stupeň na autonomní plošinu Of Course I Still Love You v Atlantiku.

Zmíněný Arabsat 6A byl historicky prvním komerčním nákladem rakety Falcon Heavy. Jedná se o nejmodernější verzi komerčního satelitu, který vyrobila firma Lockheed Martin pro saúdskoarabskou společnost Arabsat. Satelit by měl nyní 15 let obíhat na geostacionárním orbitu ve výšce až 90 tisíc kilometrů nad Zemí, odkud bude zprostředkovávat internetový, televizní i radiový signál pro obyvatele Středního východu, Afriky a Evropy.

Další nejbližší start rakety Falcon Heavy je naplánovaný na tento červen, kdy by měla vystartovat ve satelitem pro Letectvo Spojených států a několika dalšími sekundárními náklady.

Podívejte se na záznam startu rakety Falcon Heavy:

.

Úspěšné přistání boosterů:

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.