3 minuty čtení

Zákazníci Samsungu se bouří, z jejich telefonu nejde smazat Facebook

Zákazníci už si zvykli na to, že v každém novém telefonu najdou několik předinstalovaných aplikací, které nemohou smazat, ani když je reálně nepoužívají. Jenže po loňském roce plném obav o vlastní soukromí se pomalu začíná názor měnit.

Bloomberg přinesl zprávu o několika zákaznících Samsungu, kteří na sociálních sítích a fórech protestují proti tomu, aby byla v jejich telefonech předinstalována aplikace Facebooku. Podle slov mnohých z nich se jedná o jejich poslední nákup u jihokorejské fir­my.

Proč najednou tolik vášní, když výrobci telefonů na základně smluv s ostatními firmami předinstalovávají aplikace to svých telefonů už několik let? Navíc, zákazníkovi musí být jasné, že když si pořídí telefon s Androidem, během chvilky o něm Google ví naprosto všechno.

Loňský rok však tohle všechno změnil. A u Facebooku obzvlášť. Nejoblíbenější sociální síť se ocitla pod ostrou palbou kritiky za neuvážené nakládání s uživatelskými daty. Hackerské útoky, prodej dat, výpovědi před kongresem, zpřístupňování chatu třetím stranám…bylo toho hodně, čeho si mohli uživatelé všimnout. A spoustu z nich po těchto událostech na Facebook zanevřelo.

Firma Marka Zuckerberga si navíc loni registrovala patent, který jde dokonale ve stopách Velkého bratra. Pokud dojde k jeho realizaci, aplikace Facebooku ve vašem telefonu bude moci sledovat a ukládat data o vašem pohybu, navštívených místech apod. Díky velké propojené síti pak bude moci na základě analýzy vašich a ostatních uživatelských dat odhadnout, co a kde budete dělat v budoucnosti.

Předinstalovaná aplikace Facebooku se nedá smazat, je možné ji pouze přepnout do režimu „zakázat“, zástupci firmy však tvrdí, že to je v podstatě to samé, jako by aplikace byla smazaná. Jenže budou tomu věřit zákazníci? Mnoho z nich totiž svůj účet kvůli přátelům nesmazalo úplně, jen se snaží omezit jeho používání. A neradi by se opět objevovali v dosahu radaru největší sociální sítě světa.

Ve světle toho, že Google a mnoho dalších firem mají v telefonech standardně předinstalováno několik aplikací, které také trackují uživatelskou aktivitu, se tato bouře jeví přehnaně, v rámci aktuálního dění se však jedná o reakci logickou. A pokud Facebook a spol. své problémy s uživatelskými daty nevyřeší, může z této situace těžit ten, kdo nechá samotné uživatele rozhodnout o tom, jaké aplikace budou mít v telefonu.

Hodnocení: +7
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.