4 minuty čtení

Chcete být úspěšní jen na Facebooku? Tak od teď máte smůlu

Jak už jsme krátce informovali v ranním newsletteru, Facebook včera přišel hned s několika novinkami, kterými se snaží vládám po celém světě dokázat, že se ze všech předchozích problémů poučil. Jenže co na to uživatelé a majitelé stránek?

Bylo to už jako zaseknutá gramodeska – z Facebooku unikla data, Mark Zuckerberg vystoupil a veřejně se omluvil, Facebook prodával soukromé informace o uživatelích třetím stranám, Sheryl Sandberg vystoupila a omluvila se. A tak pořád dokola.

Dlouhá léta to relativně bez problémů a většího nátlaku ze strany veřejnosti procházelo. Facebook vydělával velké peníze a investoři byli spokojení, to stačilo. Jenže v minulém roce se po několika fatálních problémech probudily vlády jednotlivých států a začaly konat.

Facebook si uvědomil, že by mohly přijít tučné pokuty, a to už by se investorům nelíbilo. Přestože je Mark Zuckerberg neomezeným vládcem v kancelářích na Hacker Way, naštvaní investoři by mu asi nedopřáli klidný spánek.

Odstranit, zredukovat, informovat

Jak zabránit nekontrolovanému šíření nevhodného obsahu, jako tomu bylo například při nedávném masakru v australské mešitě, který byl živě vysílán právě na Facebooku a dostal se následně k milionům lidí? Heslo největší sociální sítě světa je „odstranit, zredukovat, informovat“.

Jak to bude vypadat v praxi? Těch bodů je relativně hodně, ale rádi bych tu vyzdvihli ty nejpodstatnější, které se mohou týkat mnoha majitelů úspěšných facebookových stránek, skupin a profilů.

Uspět jen na Facebooku? Zapomeňte

Tím asi nejdůležitějším ze všeho je nový algoritmus s názvem Click-Gap, který by měl z News Feedu uživatelů odstraňovat nevhodný obsah.

To zní vcelku logicky a jednoduše, ale realita bude taková, že tento algoritmus bude procházet kompletní web (podobně jako Google) a pokud zjistí, že se na nějaké stránky odkazuje z Facebooku mnohem více, než ze zbytku webu, vyhodnotí to jako šíření nevhodného nebo manipulativního obsahu a postará se o to, aby uživatelé tento obsah neviděli.

„Může to být signálem toho, že úspěšnost této domény v rámci News Feedu neodpovídá tomu, jaké postavení si tato doména vybudovala kdekoli jinde na webu a tedy že pravděpodobně produkuje nekvalitní obsah,“ napsali v blogovém příspěvku Guy Rosen a Tessa Lyons z Facebooku.

V praxi to tedy bude vypadat tak, že velké a oblíbené weby, jako třeba zpravodajské nebo firemní, budou tímto filtrem procházet vcelku bez problémů, protože na ně se odkazuje z celého webu. Ale například weby menších projektů, blogů nebo i firem, které se budou chtít zviditelňovat hlavně na Facebooku a nebudou pracovat s propagací kdekoli jinde, mohou mít problémy. Nejen v Česku přitom za posledních několik let vzniklo mnoho projektů, které na propagaci na Facebooku postavily svou životaschopnost.

Svoboda slova v uzavřených skupinách? Zapomeňte

Další důležitou novinkou bude důkladnější práce se skupinami. Ty se staly velmi oblíbenou součástí Facebooku, jenže potíž je v tom, že jsou mnohokrát uzavřené a dostupné jen na pozvánku či schválení. Je tak mnohem menší šance, že by sami uživatelé hlásili potenciálně závadný obsah.

Facebook proto i v rámci těchto skupin zavede přísnější algoritmy a bude více kontrolovat jejich obsah. V případě zjištění šíření fake news či jakéhokoli nevhodného obsahu budou skupiny penalizovány nebo přímo zrušeny. Pro skupiny bude navíc platit stejné pravidlo jako pro stránky – pokud budou odkazovat na domény, které jinde na webu nemají dostatečné množství odkazů, bude jejich obsah odfiltrován z News Feedu.

Kdybyste se o víkendu nudili

Aby bylo ve všech nových pravidlech naprosto jasno a uživatelé či majitelé stránek se nemohli divit, že jejich obsah nemá žádný dosah, připravil Facebook také upravenou stránku se souhrnem všech pravidel, příkazů a zákazů, kterou si mohou případní zájemci prostudovat. Tato stránka by navíc měla být pravidelně aktualizována včetně informací o tom, co přesně a proč se mění.

Výše uvedené funkce začínají fungovat globálně počínaje dnešním dnem.

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.