2 minuty čtení

CEO Uberu: Je možné, že letos IPO realizovat nebudeme

Že by dění na burze z posledních měsíců donutilo obří startup Uber vycouvat z letošních plánů na IPO? Podle dnes zveřejněného rozhovoru s Darou Khosrowshahim v deníku Wall Street Journal to tak vypadá.

„Byl bych asi zklamaný já i investoři, ale pokud ta situace nastane, Uberu to nijak neublíží,“ sdělil CEO Uberu Dara Khosrowshahi deníku Wall Street Journal.

Po ambiciózních proklamacích z loňského roku totiž došlo k malé úpravě názoru a CEO Uberu už dnes přiznává, že k IPO možná letos nedojde. Ačkoli dodává, že Uber je stále velmi mladá společnost, které se klasické burzovní „vlny“ ještě netýkají, souvislosti jsou nabíledni.

Uber začal nahlas mluvit o svém IPO v polovině loňského roku a nejvíce pak v září, tedy v době, kdy velké technologické firmy v čele s Applem a Amazonem na burze lámaly rekordy. Dvě zmíněné firmy dokonce jako první v historii na čas překonaly hodnotu 1 bilionu dolarů. Která technologická firma by za takové optimistické nálady nechtěla vstoupit na burzu?

Jenže časy se mění a technologické firmy jsou nyní na velké klouzačce směrem dolů. Amazon za poslední 4 měsíce ztratil 20 % tržní kapitalizace, Apple pak dokonce závratných 30 % a zařadil se v žebříčku nejhodnotnějších firem až za Microsoft s Googlem. To už není tak pozitivní prostředí pro vstup technologické firmy na burzu.

Navíc firmy, u které panují nemalé pochybnosti ohledně její valuace. Podle podkladů od Goldman Sachs a Morgan Stanley by se hodnota firmy v rámci IPO měla pohybovat kolem rekordních 120 miliard dolarů. Přitom poslední valuace na základě investice od Toyoty byla „pouze“ 72 miliard dolarů. Mnoho odborníků a analytiků tak pochybuje o více než stomiliardové hodnotě a i z toho se dá usuzovat, že Uber potřebuje pro svůj vstup na burzu více než optimisticky naladěný trh.

„Půjdeme do toho, až budeme připraveni. Firma je v dobré kondici, nemusíme tedy spěchat na to, aby to bylo ještě letos. Sice si to přejeme, ale když se to nestane, tak se to prostě nestane,“ doplnil Khosrowshahi.

Bude tak zajímavé letos sledovat postoj i dalších technologických firem, které IPO plánovaly, nebo o něm alespoň mluvily, jako například Lyft či Pinterest. Špatně načasovaný vstup na burzu by je mohl nenávratně poškodit.

Hodnocení: +6
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.