3 minuty čtení

A zase to soukromí! Tisíce zaměstnanců Amazonu poslouchají rozhovory zákazníků s Alexou

Ani tento týden nezůstaneme ušetřeni zpráv o tom, jak některá z velkých technologických firem svých chováním a přístupem k zákaznickým datům stojí na hraně etiky. Černého Petra si tentokrát vytáhl Amazon.

Amazon Alexa je virtuální asistent v podobě reproduktoru, se kterým uživatel komunikuje pomocí hlasových příkazů. Alexa je schopná přehrávat hudbu, informovat o výsledcích ze sportu nebo předpovědi počasí, vytvářet to-do listy, přehrávat podcasty a ebooky, případně ovládat další spotřebiče v domě, které jsou založeny na technologii internetu věcí.

Je vcelku logické, že Amazon musí tento produkt neustále vylepšovat, aby byl schopen rozumět příkazům svých uživatelů za jakýchkoli podmínek. Firma Jeffa Bezose však nikdy dříve veřejnost a zejména uživatele neinformovala o tom, že tento produkt vylepšuje díky poslechu komunikace reálných uživatelů.

Jak nyní informovala agentura Bloomberg, tisíce zaměstnanců e-commerce giganta, kteří sedí v Bostonu, Indii nebo třeba Rumunsku, poslouchají každý den nahrávky uživatelů, aby mohli analyzovat schopnost Alexy přijímat instrukce. Jeden zaměstnanec je údajně schopen projít až tisíc nahrávek za jednu směnu.

Amazon na tyto informace ihned reagoval a snažil se ubezpečit veřejnost, že se vše děje podle přísných a hlavně bezpečných norem.

„Bereme soukromí a soukromá data našich uživatelů velmi vážně. Procházíme pouze velmi malý vzorek konverzací s Alexou, abychom mohli zlepšovat uživatelský zážitek skrze lepší rozpoznávání hlasu a jednotlivých příkazů. Máme přísně nastavené mechanismy, které zabraňují jakémukoli zneužití těchto informací. Zaměstnanci nemají přístup k osobním identifikačním údajům daných uživatelů, všechna data jsou důkladně šifrována,“ sdělil mluvčí společnosti agentuře Bloomberg.

Ačkoli mluvčí Amazonu vyvrací možnost, že by zaměstnanci byli schopni jakkoli daného uživatele identifikovat, Bloomberg přišel s informací, že kontrolovaná data jsou spojena s číslem účtu, sériovým číslem zařízení a také křestním jménem uživatele.

Podle stránek Amazonu zařízení nezaznamenává žádné zvuky, dokud není „probuzeno“ nastaveným slovem či zapínacím tlačítkem. Přesto jsou každý den hlášeny stovky případů, kdy se uživatelům Alexa zapíná sama bez příkazu, mnohokrát se stane, že například začne zrnět televize nebo hrát hudba.

Někteří uživatelé se pro jistotu, a tak trochu v nadsázce, Alexy ptají, zda jí mohou důvěřovat: „Pracuješ pro NSA?“ či „Alexo, poslouchá nás někdo další?“ jsou velmi časté dotazy.

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.