8 minut čtení

Burzovní spekulant o trzích: „Je to prostě byznys, ale nejtěžší na světě, strategie je až tím posledním“

S burzovním spekulantem mimo jiné o tom, že velké peníze na trzích reálně přináší jen fulltime trading, nováčků, kterým se teď v rámci koronakrize na trzích zadařilo, je úplné minimum nebo o tom, kde mají dnes začátečníci hledat relevantní informace.

O víkendu se vás tady @domino ptal na váš názor na obchodování a pohled na to, jak fungují burzovní trhy. Rozhodl jsem se tuhle jeho výzvu do pléna vzít trochu jinak a rovnou se ho zeptal na pár praktických dotazů k základním principům obchodování, na které by podle mě měl znát odpověď každý, kdo nad tím, že do trhů vloží svoje peníze, byť jen přemýšlí.

---

Chci-li investovat ne proto, abych své úspory jen uchránil před inflací, ale abych je ideálně v rozumném horizontu zdvojnásobil, ztrojnásobil, nebo zdesetinásobil, kterým směrem je ideální se vydat? Běžně dostupné fondy, dluhopisy ani nic podobného takové zhodnocení nemá, takže kde začít?

Fulltime trading, ale nemusí to být nutně sezení u intradenních grafů. To znamená roky a roky studia, najít si správného mentora, zjistit realitu obchodování, která není zdaleka tak růžová, jak se všude píše, naučit se, co je to money management, kde a proč se v trzích schovávají velcí hráči a kdy, kde a jak je trhem manipulováno. To všechno cvičené oko v cenových grafech dokáže odhalit, a až když to člověk perfektně zvládá, může na takové zhodnocení teprve začít pomýšlet.

Pokud fulltime trading není něco, co chci dělat, protože mám jiné kariérní ambice, ale raději bych spíš peníze svěřil někomu druhému (kdo mi třeba výnosy v řádu desítek procent ročně slibuje), protože prostě nemám čas se učit, jak se co hýbe, nebo nehýbe, je to smysluplná cesta?

Fulltime trading – spíš jsem měl říct „chuť naučit se číst trhy“ – znamená, že se musíš naučit porozumět trhu a pak klidně obchoduješ na denním/týdenním grafu, takže se tomu pak věnuješ jednou denně, a to je vše. Ale musíš se nejdříve zatraceně dobře naučit, kde do trhu vstoupit, což vyžaduje roky studia… pokud má někdo jiný byznys a nemá čas se věnovat obchodování, tak proč raději ty peníze neinvestuje do svého byznysu, kde je, troufnu si říct, dokáže zhodnotit mnohem lépe? A pokud už jeho byznys dosáhl vrcholu a víc z něho dostat nedokáže, pak má bohužel smůlu, ale pokud chce výrazněji zbohatnout, bude potřeba hledat jinou cestu. Ano, člověk může mít velké štěstí, že opravdu najde tradera, který je každý rok schopen dělat solidní zhodnocení, ale takového budeš jenom těžko přemlouvat, aby se tvými penězi nebo tebou vůbec zabýval. Zvlášť pokud ti jde jenom o to hodit na něho svoje úspory a zpět si vybrat několikanásobek. To bys musel mít za jedničkou 7 nebo 8 nul.

Aktuální dotaz k těm rokům učení se. Na burzu letos z nudy nebo v honbě za rychlými zisky bez jakéhokoliv studia podle všeho vlétla hromada mladých lidí a marná sláva, hromada jich na nákupech akcií zřejmě doteď hezky vydělala. Aspoň tak usuzuju z toho, že se někteří srovnávají s Buffettem atp. Reálně jsou to ale spíš úplní zelenáči, kteří měli štěstí na trh, kde rostlo více méně vše. Jakou jim (a jejich ziskům) věštíš budoucnost?

Není to rozhodně hromada lidí, ve skutečnosti je jich celkem málo, akorát díky sociálním sítím to navenek vypadá, že všichni vydělávají ranec. Je to iluze a pro velkou většinu to dopadne hodně špatně, protože burza má to kouzlo, že když se jednou zadaří, tak v lidech automaticky vyvolává pocit, že se určitě zadaří znovu. Celé situaci vůbec neprospívají ani různí pochybní internetoví „gurus“, kteří hlavně těm mladým lidem „pomáhají“ tím, že reálnou obtížnost burzy záměrně zlehčují.

Jak důležitá je u burzovního obchodování disciplína a detailní strategie, která myslí na všechno? Ptám se proto, že v řadě jiných byznysových oborů je možné různé chyby a přešlapy většinou nějak vyžehlit a spravit. A vlastně v mnoha případech jsou podnikatelé nebo CEOs za ty chyby rádi, protože se skrz ně učí nové věci. Dovedu si ale představit, že za chyby na burze se platí mnohonásobně víc, takže je ideální úplně je eliminovat.

Disciplína je na prvním místě, ale money management jde s disciplínou minimálně ruku v ruce. Ne-li víc, jsou řekněme na stejné úrovni, ale zároveň jedno bez druhého nemůže nikdy fungovat. Strategie je ve skutečnosti to poslední. Můžeš mít sebelepší strategii, ale pokud přesně nevíš, kolik riskuješ a pro kolik si na straně zisku jdeš, tak stejně brzo skončíš, nebo tě to sotva uživí. Pokud splníš disciplínu a money management, tak můžeš nasekat až v 70 % obchodů chyby. Z těch ztrátových se pak nejen dost naučíš, ale zároveň si udržíš stav, kdy tvůj účet to nejenže přežije, ale i něco vyděláš.

Pokud tohle teď čte někdo, koho burzovní obchodování zaujalo, nebo ho rovnou fascinuje a chtěl by se začít v tomto oboru vzdělávat, z jakých zdrojů čerpat? Online svět je ve všech jazycích radami, jak obchodovat, jednoduše zahlcený a zákonitě tam tím pádem musí být i hromada nesmyslů. Podle čeho poznat, která kniha, e-book, online kurz nebo která osobnost je relevantní zdroj informací o burze a co je naopak už zdálky očividně nesmysl? Máš na to nějaký tip?

To je celkem důležitá otázka, protože jsou lidé, kteří mají potenciál stát se úspěšnými tradery, ale špatný mentor jím ten talent zničí a uzavře jim tak cestu, která jim reálně mohla od základů změnit život. Kdybych měl konkrétně jmenovat, tak základní ukazatele člověka, který o tradingu nic neví a kterému se vyhnout, jsou:

- Uvidíš ho v reklamě na YouTube, nebo na Instagramu.

- Na sociálních sítích se prezentuje jako vysoká třída a maximálně se snaží dávat na odiv to, že má peníze a majetek.

- Obchoduje převážně z telefonu a obchoduje jen opce a forex.

- Na každém rohu nabízí svého brokera s tím, že když se skrz něj zaregistruješ, dostaneš bonus.

- Neustále dokola opakuje, jak je trading jednoduchý a zdůrazňuje, že na něm dokáže vydělávat každý, ideálně už za pár týdnů.

Pokud najdeš někoho, kdo projde tímhle prvním filtrem, pak je na místě začít nanečisto studovat, co reálně na trzích dělá/dělal. Protože se musíš ujistit, jestli to, co sám vyučuje, opravdu funguje, aniž bys do toho musel dávat peníze a až pak zjistil, že je to celé o ničem. To znamená simulovaný, někdy se mu říká taky papírový, trading. To znamená využít online free grafy jako je Trading view, udělat si simulovaný obchodní deník jeho strategie v Excelu… nic to nestojí, a pokud uvidíš přijatelné výsledky, až pak se do toho můžeš vrhnout. Osobně jsem nikdy za knihy o obchodování nevyhazoval peníze. Nejsem fanda nakupování hromady knih na toto téma a doporučoval bych ignorovat všechny, kteří mají potřebu neustále okolo burzy poukazovat jenom na peníze.

Existuje v České republice někdo, s kým máš pozitivní osobní zkušenost a koho bys mohl případně doporučit?

Pro česky mluvící tradery bohužel žádný tip nemám. Hledání mentora je kapitola sama pro sebe, která může zabrat klidně rok, nebo roky času. Vím pouze o jednom v zahraničí, kterého jsem našel díky štěstí a svým kontaktům, načež jsem rovněž se štěstím přišel na to, že vyučuje online. Říkám se štěstím proto, že vůbec nikde nemá žádné reklamy a jak jsem později vlastní analýzou a testováním zjistil, jeho volně dostupné materiály, které jsou zdarma, samy o sobě reálně stačí k tomu, aby ses naučil profitabilně obchodovat. To už byl pro mě první signál, že tenhle člověk si na nic nehraje. Dalším byla cenovka za jeho čas, která se v mém případě pohybuje lehce nad 10 tisíci dolary ročně. Tohle by bylo asi na celý další extra rozhovor, je to zkrátka jako univerzita, kde člověk postupně dostává vzdělání, pokud je ochoten dřít a bere to seriózně. Nic jako „6 měsíců a jsem dobrý trader“ neexistuje.

---

Díky Dominikovi za odpovědi, myslím si, že jsme si nepovídali naposledy :). Pokud máte jakékoliv dotazy k burze a obchodování, směřujte je buď tady do komentářů, nebo ideálně rovnou k němu na profil.

#burza #investovani #spekulace #trading #vzdelavani #mentor #studium #fulltime #disciplina #strategie #moneymanagement #simtrading

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Super rozhovor! Já bych spekulování nezvládla, neměla bych na to nervy. Zajímalo by mě, jak Dominik ten stres spojený se spekulacemi zvládá. Jestli je to něco, s čím se člověk narodí, nebo se obrní časem. :D
    +2
    • Lidé se u obchodování stresují, protože nikdy neví o kolik příjdou (co když jim to vypucuje účet) :) Já například riskuju $200/kontrakt a vždycky si jdu minimálně pro trojnásobek. Takže vím o kolik příjdu a vím kolik vydělám. Tim pádem u mě odpadá stres, protože už předem vím co bude :) Co se týče prudkých pohybů na burze, tak moje nejhorší ztráta je $250 (když se ropa zblázníla) .. No není to pohodička oproti těm masakrům, které lidi běžně podstupujou?
      +2
    • Díky za otevřenou odpověď!
      +2
    • Když už jsme u té otevřenosti. Možná ani neodpovíte :-D ale hodně jste zdůrazňoval money management. Jak velkou částku z účtu je vhodné "riskovat" jedním obchodem? 1 %?
      +1
    • Risk v % je individuální ale nešel bych nikdy nad 3% .. Nejdůležitější je hlavně riskovat pořád ten stejný peněžní objem. Pokud na jednom obchodě riskuji $1000 tak neriskovat na druhém obchodě $4000 nebo $450... Asi bych o tom měl někdy v budoucnu udělat článek, abych to pořádně vysvětlil :)
      +1
    • To by bylo super.
      +2
  • Super rozhovor, Dominik mi potvrdil řadu mých domněnek :-) ...zajímá mě: 1) jestli má tip na nějakého osvědčeného brokera? 2) když mluví o načtení grafů, jinými slovy jde o technickou analýzu? díky za odpověď...
    +2
    • Obchoduji přes Interactive Brokers, jinak tip nemam :) Obecně si dávejte si pozor na brokery, u kterých posíláte peníze přímo jim. Třeba u IB jsou peníze na účet do Citi bank a broker má jen přístup, ale sám na ty peníze šáhnout nemůže (vytunelovat a zmizet) nebo když by IB krachlo, tak penize jsou netknuté. Ano, jde o technickou analýzu. Zprávy jsou minulost a ani insider trading se nevyplácí. Dva zásadní důvody, proč umět číst cenu. 1) Všechny fondy, banky atp. dělají tunu práce, analyzují, zkoumají, využívají algos atp. A celý ten výstup je vlastně podání příkazu na trh. Takže oni udělaji celou těžkou práci a pak podají nákupní nebo prodejní příkaz do trhu. Pokud tedy umím číst cenu a znám dobře trh, ktery obchoduju, tak vidím že se něco děje, bez potřeby dělat takovou práci, kterou dělají oni. 2) Velci hráči čtou cenu, aby věděli kde kdo je a mohli tak manipulovat trh. Zásadní důvod manipulace je, aby si mohly vyplnit tisíce kontraktů a aby vyhnali lidi z pozic, kteří pak zběsile naskočí a hnou s trhem jejich směrem.
      +1
  • Rozhovor super, teď už jenom doplnit tu fotku :D
    +1