4 minuty čtení

Historický okamžik pro zelenou energii: Norský ropný fond do ní hodlá investovat své miliardy

Norský ropný fond, největší státní fond na světě s aktivy přes jeden bilion dolarů, učinil důležitý krok na cestě k podpoře obnovitelných zdrojů energie.

Norská vláda už v březnu tohoto roku oznámila, že chce snížit závislost na ropě a v návaznosti na to zastaví své investice ve výši 8 miliard dolarů ve 134 společnostech, které se zabývají těžbou ropy a plynu. Stalo se tak nedlouho poté, co začal podobný plán realizovat také ropný fond Saúdské Arábie.

A nyní přišel další posun. Norové informovali svět, že jejich gigantický ropný fond začne významněji investovat do obnovitelných zdrojů energie. V první fázi by se mělo jednat zejména o projekty v oblasti větrné a solární energie.

Investice ve výši až 14 miliard dolarů by měly směřovat do firem mimo akciové trhy. Ty totiž tvoří více než dvě třetiny trhu s obnovitelnými zdroji energií.

„Mimoburzovní firmy zaměřené na zelené energie jsou rychle rostoucím odvětvím. Tato investice umožní norskému fondu využít tento rychlý růst a svým kapitálem ovlivňovat vývoj celého odvětví po několik dalších dekád. Je to jednoznačně dobrý krok pro výkonnost fondu a stejně tak pro samotnou planetu,“ říká k norskému plánu Tom Sanzillo z Institute for Energy Economics and Financial Analysis.

Po celém světě se už více než 1000 instituci­onálních investorů, kteří spravují aktiva v minimální výši 6 bilionů dolarů, rozhodlo pro výraznější odklon od fosilních paliv. Roli hrají jak obavy z globálního oteplování, tak i čistě racionální důvody – pokud se budou v rámci globálních změn dostávat fosilní paliva do pozadí, mohli by tito investoři přicházet o peníze. Vstupují tedy raději do projektů, kterým má patřit budoucnost. A také krok norského ropného fondu může toto dění ve světě významně ovlivnit.

„Rozhodnutí vstupovat do mimoburzovních projektů je skutečně zlomovým okamžikem. Tyto kroky největšího státního fondu na světě jsou samozřejmě pozorně sledovány a mohou přispět ke snížení cen zelených energií a tím akcelerovat celosvětový odklon od fosilních paliv,“ říká Per Kristian Bertoli z norského klimatického think tanku Zero.

Tento vývoj může být pozitivním znamením také pro menší, individuální investory, kteří hledají růstové investice. V roce 2017 totiž bylo do fosilních paliv investováno 18,8 miliardy dolarů a do obnovitelných zdrojů 0,4 miliardy dolarů, jenže v roce 2018 už to bylo „jen“ 6,4 miliardy dolarů do fosilních paliv a 5,8 miliardy do obnovitelných zdrojů.

Změny jsou potřeba, investoři na tom vydělají

„Změna investiční strategie norského státního fondu je pozitivním impulzem směrem k udržitelnému rozvoji nejen energetického segmentu. Změny v oblasti energetiky a přechod na nízkoemisní zdroje jsou nevyhnutelné a dá se očekávat, že podobný krok učiní řada dalších fondů,“ říká Tomáš Voltr ze společnosti Energy financial group, která ve své bioplynové stanici v Rapotíně zpracovává ročně kolem 30 tisíc tun bioodpadu, ze kterého následně vyrábí plyn a teplo.

„Tento krok je mimochodem zajímavý i z ekonomického hlediska, nutná změna a dynamický vývoj energetického segmentu s sebou nese i řadu podnikatelských možnosti a příležitosti ke zhodnocení kapitálu. V případě fondů je velmi pozitivní, že přispět ke změně, k lepšímu životnímu prostředí a tedy ke společensky odpovědnému investování, mohou často i zdánlivě menší investoři. Kolektivně mají tito investoři mnohem větší sílu svými investicemi něco ovlivnit, a v tom vidíme smysl i v rámci aktivit naší skupiny EFG,“ dodává Voltr.

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.