2 minuty čtení

Jak si vyjednat vyšší plat?

Jako zaměstnanec chcete přirozeně dosáhnout co nejvyššího platu. Takové vyjednávání vyžaduje plán a jasnou strategii. To, co požadujete, můžete dostat jedině tak, že si o to řeknete. Klíčem k úspěchu je však způsob. Základem je být slušný a připravený.

Ačkoli vám to nemusí být příjemné, nejlepší doba, kdy začít s vyjednáváním o platu, je během pohovoru. Budete tak předcházet zbytečným nedorozuměním a pozdějším debatám. Níže je několik tipů, jak na to.

#1 Na vyjednávání přijďte zásadně dobře připraveni. Pořádně si prostudujte trh, stejně tak výši mezd na obdobných pozicích. Znát hranice, mezi kterými se můžete finančně pohybovat, je základ.

#2 Při pohovoru zapomeňte na otázku týkající se konkrétní výše platu. Pakliže máte nutkání a skutečně se zeptat musíte, formulujte svůj dotaz stylem, v jakém rozmezí se zde platy nacházejí. Explicitní diskuze o přesném čísle si ponechte až na poslední pohovor, kdy budete mít jistotu, že jste přijati.

#3 Pakliže se vás zaměstnavatel otáže, jaká je momentální výše vaší mzdy (nebo jaká byla v poslední práci), nikdy neodpovídejte konkrétním číslem. Zde je příklad odpovědi: “Můj základní plat se pohyboval v rozmezí mezi 25 až 30 tisíci, očekávám něco obdobného”.

#4 Pokud musíte zmínit aktuální výši, nikdy nezapomeňte přičíst měsíční nebo roční bonusy.

#5 Ohodnoťte svůj progres. “Momentálně beru přibližně 30 tisíc, ale za poslední rok jsem získal/a mnoho užitečných a prokazatelných zkušeností. V této souvislosti očekávám, že bude můj nový plat zhruba o pětinu vyšší”.

#6 Nikdy neříkejte, že nejste v současné práci dostatečně ohodnoceni a že šéf nezná vaši skutečnou hodnotu. Budete působit velmi neprofesionálně. Na pohovoru budou předpokládat, že jednoho dne budete nehezky mluvit i o své nové firmě.

Nebojte se a věřte si. Žádný z rozumných zaměstnavatelů v sobě nebude tuto diskuzi držet na věky. Vyjednávání je většinou zapomenuto pět minut poté, co vyjdete z kanceláře.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.