2 minuty čtení

Uber vstoupí na burzu na začátku května, od investorů chce vybrat 10 miliard dolarů

Březnový vstup alternativní taxislužby Lyft na americký Nasdaq byl jen takovou malou předehrou toho, co čeká investory v blízké době. Kromě mnoha dalších technologických firem totiž na burzu vstoupí také nejsilnější hráč v oblasti alternativních taxislužeb - Uber.

Podle nejmenovaného zdroje Reuters, který je obeznámený s interní situací ve firmě, by měl Uber vstoupit na newyorskou NYSE počátkem května, přičemž tradiční roadshow by měla proběhnout v týdnu od 29. dubna.

Reuters zároveň ve své zprávě uvádí, že Uber bude reagovat na utrápené burzovní počínání jeho konkurenta Lyftu a sníží očekávanou valuaci. Ta by se místo plánovaných 120 miliard dolarů měla po úpravě pohybovat kolem 90 – 100 miliard dolarů. Od investorů by chtěl Uber vybrat 10 miliard dolarů na svůj další rozvoj.

I přes čtvrtinové snížení valuace se bude jednat o jedno z největších technologických IPO v historii a jednoznačně největší od vstupu Alibaba Group na newyorskou burzu v roce 2014.

Odborníci, analytici i burziáni byli několik dní v napjatém očekávání, jak Uber zareaguje na burzovní vývoj Lyftu, který pro něj byl jakýmsi lakmusovým papírkem. Firma Logana Greena a Johna Zimmera sice zazářila hned svůj první den, když akcie vyskočily až o 20 %, jenže další dny už se nesou v duchu nervozity a poklesu. Aktuálně se akcie Lyftu pohybují kolem hodnoty 67 dolarů, tedy 5 dolarů pod upisovací hodnotou.

Investoři jednoduše začali racionálněji přemýšlet nad životaschopností daného byznys modelu a také nad ztrátami, které si firma připisuje. Jen za loňský rok například Lyft při obratu ve výši 2,2 miliardy dolaru prodělal 911 milionů dolarů. To samozřejmě není dobrý signál pro Uber, který si také každoročně připisuje ztráty, v loňském roce to byly 3,3 miliardy dolarů při obratu 11,3 miliardy dolarů.

Uber se však na rozdíl od Lyftu může spolehnout na svou velikost a tržní rozpětí. Nespoléhá se totiž jako jeho hlavní konkurent jen na území Severní Ameriky, ale mohutně expanduje po celém světě. A kromě samotného carsharingu má v nabídce také doručování zboží či jídla nebo pronájem kol a koloběžek.

Dle dostupných informací bychom se do konce tohoto týdne měli dozvědět více detailů ohledně IPO Uberu na NYSE.

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.