2 minuty čtení

Jack Dorsey dostal od Twitteru poprvé po třech letech výplatu, její výše je...dokonale symbolická

Odměňování manažerů velkých technologických gigantů bývá otázkou mnoha a mnoha milionů dolarů. Samotní zakladatelé jdou však často naprosto opačnou cestou.

Jack Dorsey, zakladatel Twitteru, mohl doposud závidět dvojici Mark Zuckerberg a Larry Page. Zatímco zakladatelé Facebooku, potažmo Googlu, si každý rok přišli na pěkný jeden dolar ($1), on od svého návratu do čela mikroblogovací platformy v roce 2015 nedostával vůbec nic.

To se změnilo až v roce 2018. Dorsey byl pravděpodobně odměněn za svůj statečný boj se senátní komisí, která ho několik hodin doslova grilovala otázkami ohledně zabezpečení dat a fake news.

„Jako důkaz své oddanosti a víry v dlouhodobý potenciál Twitteru se náš CEO, Jack Dorsey, rozhodl odmítnout veškeré odměny a benefity v letech 2015, 2016 a 2017. A v roce 2018 odmítl veškeré odměny a benefity až na výplatu ve výši 140 centů,“ stojí v prohlášení, které Twitter odevzdal americké Komisy pro cenné papíry.

Výplata ve výši jednoho dolaru a čtyřiceti centů je skutečně symbolická, protože vychází z maximálního počtu znaků, které byly ve statusech na Twitteru až do roku 2017 povoleny. Nyní už mohou uživatelé psát statusy s 280 znaky.

Je však více než jasné, že Dorsey hlady trpět určitě nebude. Kde by jinak vzal na své pravidelné nákupy bitcoinu, do kterého údajně investuje 10 tisíc dolarů týdně, že?

Dvaačtyřicetiletý podnikatel má samozřejmě k dispozici akcie Twitteru a také Square, své druhé miliardové společnosti. V roce 2018 tak podle dostupných informací prodal 1,7 milionu akcií Square za cenu kolem 80 milionů dolarů.

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.