4 minuty čtení

"Ukončit, omezit, odmítnout" - tři pravidla, díky kterým získáte mnohem více času na to důležité

Byl pro vás loňský rok nebo třeba minulý měsíc komplikovaný a stresující? Udělejte změnu. Máme pro vás tři základní pravidla pro jednodušší a efektivnější život bez stresu.

Přijde vám, že toho máte pořád hodně na práci, ale nic ve skutečnosti pořádně nedokončíte? Nevidíte výsledky, které byste si přáli vidět? Nemůžete kvůli nahromaděnému stresu večer usnout? Nemáte čas na to, na čem vám v životě opravdu záleží?

Pojďme to nyní a jednou provždy vyřešit třemi jednoduchými a ráznými kroky:

Ukončit

Udělejte si přehled všech svých aktivit, které děláte každý den, týden či měsíc. Pak se zamyslete nad svými dlouhodobými cíli a zhodnoťte si, které z těch aktivit vás k těm cílům přibližují, které nemají žádný vliv a které vás dokonce oddalují. Ukončete všechny kromě těch, které vás k vašim cílům přibližují.

Ukončete ten projekt, který stále prodělává peníze a vy ho děláte už jen z nostalgie, přestaňte se stýkat s přáteli, kteří se životem jen tak poflakují a čas tráví pomlouváním druhých, ukončete vztah, který očividně nikam nevede, přestaňte trávit hodiny bezcílným brouzdáním po internetu…

Pokud chcete zažít enormní životní úspěch, musíte být podobní jako například Bill Gates, který při budování Microsoftu přestal sledovat televizi, poslouchat hudbu, stýkat se s přáteli a soustředil se jen na to důležité. Dnes má díky tomu spokojené manželství, zdravé děti, ohromné bohatství a pomáhá měnit svět k lepšímu. To je výsledek nekompromisního ukončování.

Omezit

Co nepůjde ukončit, to alespoň omezte. Spravujete facebookové stránky své firmy, takže profil nemůžete jen tak smazat? Udělejte tedy alespoň to, že si vypnete chat a přestanete sledovat všechny stránky kromě těch vašich. A stejně tak si zrušte sledování všech přátel, aby vám na zdi neustále nevyskakovaly obrázky či videa zvířátek a miminek. Soustřeďte se jen na to podstatné.

Omezte kouření, omezte párty s kamarády, omezte nezdravé jídlo, omezte víkendové vyspávání…nejlepší by bylo radikální ukončení, ale pokud se na to necítíte, začněte s omezením a po pár týdnech či měsících sami zjistíte, že úplné ukončení už není tak složité.

Podívejte se na své aktivity a určete, které by se daly lépe časově ohraničit. Kolik času strávíte například ve fitku, hodinu pětkrát týdně? Pokud nechcete být novým Ronnie Colemanem, bude vám stačit i 20 minut třikrát týdně, abyste zůstali fit. Chodíte často na konference? Zamyslete se nad tím, které pro vás mají opravdový přínos a ty průměrné letos vynechte. Omezujte, ohraničujte, limitujte!

Odmítnout

Vaše okolí se však s tímto přístupem jen tak nesmíří a bude se vám stále snažit házet do cesty nové a nové komplikace v podobě zajímavých aktivit, obchodních schůzek, různorodých projektů a mnoho dalšího.

Vy se však musíte naučit říkat jasné NE. Mnohem častěji, než jste ho říkali doposud. Buďte nekompromisní. Odmítněte obchodní schůzku, která nemá jasný účel, program a výstup. Mnoho lidí vás jen tak pozve na kávu si popovídat o potenciální spolupráci v neurčité oblasti. Oni na něco takového možná čas mají, ale vy určitě ne.

Buďte velmi přísní v posuzování toho, zda bude mít ta či ona aktivita pozitivní a hlavně významný dopad na kvalitu vašeho života a byznysu. Tím odmítnete zbytečné komplikace a udržíte svůj program jednoduchý, efektivní a kvalitní.

Více času na to důležité, myslete na to!

Hodnocení: +16
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.