4 minuty čtení

Chcete rozjet úspěšnou firmu a prodat ji za miliardu dolarů? Clooney vás to naučí!

Že by vás nikdy nenapadlo inspirovat se v podnikání u herce? Pak vás George Clooney rychle vyvede z omylu, jeho podnikatelský příběh s vlastní tequilou je totiž dokonalou ukázkou správného byznysového přístupu.

Všechno to začalo úplně náhodou. Staří přátelé, George Clooney a Rande Gerber, shodou okolností manžel Cindy Crawford, si pořídili pěkné nemovitosti v Mexiku, aby měli kde trávit dovolenou. A při společných chvílích zde často vyráželi do barů, kde kromě jiného popíjeli tequilu, jak se na Mexiko sluší a patří.

Barmani jim dávali ochutnávat různé druhy tequily a i když bylo mnoho z nich speciálních a zajímavých, stále nemohli najít takovou, u které by chtěli zůstat. Některé jim nechutnaly, jiné byly zase moc drahé…

„V jednu chvíli, po další nevydařené ochutnávce, se na mě George otočil a povídá: ´Proč si prostě nevytvoříme vlastní?´,“ podělil se o začátek byznysové story Rande Gerber.

Oba se shodli na tom, že by bylo skvělé podílet se na výrobě vlastní tequily. Mohli by ovlivnit veškeré ingredience i finální chuť tak, aby to pro ně byla ta jediná a dokonalá tequila, kterou budou popíjet nejenom na dovolené v Mexiku. Hlavními atributy pro ně byla jemnost a minimální následky druhý den ráno.

„Tohle už nejsou vzorky“

Vydali se tedy hledat vlastní palírnu, která by pro ně vysněný nápoj vyráběla. Po dvou letech a více než 700 ochutnaných vzorcích měli hotovo, jejich dokonalá tequila byla na světě. Pojmenovali ji Casamigos, což ve velmi volném překladu znamená něco jako „přátelé, kteří spolu mají doma párty“. To přesně vystihovalo tehdejší myšlenku, vyrobená tequila měla být určena pouze pro vlastní potřeby a nejbližší okruh přátel.

„Neplánovali jsme s tím žádný byznys. George je úspěšný herec a já mám několik restaurací, nepotřebovali jsme práci navíc. Chtěli jsme prostě jen dobré pití, které si můžeme vychutnávat s přáteli,“ vysvětluje Gerber.

První dva roky si tak objednávali zásoby pouze pro sebe a své okolí. Jenže tequila byla příliš dobrá a přátelé si žádali víc a víc.

„Po dvou letech nám zavolal dodavatel a povídá: ´Chlapi, máme problém. Nevím, jestli to někde prodáváte, nebo prostě jen hodně pijete, ale už si objednáváte tisíc kusů ročně a to se nedá považovat za vzorky, budete si muset udělat licenci´,“ vypráví Gerber. Pokud nechtěli přijít o svůj výtvor, museli z toho udělat opravdový byznys.

Na cestě k miliardě

V roce 2013 se k nim tedy připojil Michael Meldman a společně začali domlouvat distribuci po Spojených státech. Jakmile se tequila dostala na veřejnost, okamžitě se stala hitem. Prodeje raketově rostly a z koníčku se stal obrovský byznys.

Hodně samozřejmě pomáhalo to, že George Clooney je celosvětově známou a oblíbenou osobností, ale podle Gerbera to bylo také to, že mohli celý projekt řídit bez jakéhokoli pocitu tlaku. Nezamýšleli to původně jako podnikání, takže se na začátku ničím nestresovali a v klidu vytvořili produkt, se kterým budou spokojení. Když se z toho následně stal byznys, byli hlavně rádi, že mohou i nadále pít svou vysněnou tequilu.

Tempo růstu však bylo ohromné, jen během let 2014 až 2015 firma zdvojnásobila produkci a začala distribuovat do 20 států. To samozřejmě neuniklo velkým hráčům na trhu a tak začaly chodit nabídky na prodej firmy. Nakonec se v roce 2017 domluvili s gigantem Diageo na prodeji za 1 miliardu dolarů. Po pouhých čtyřech letech fungování, úctyhodný výkon.

Jaké z toho plyne ponaučení? Objevte něco, co byste sami pro sebe chtěli zlepšit a z čeho budete mít radost, i kdyby z toho žádný byznys nebyl. Je však možné, že stejný vkus jako vy, bude mít mnohem víc lidí, potom máte zaděláno na velký kšeft.

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.