2 minuty čtení

Apple si utahuje z konkurence: Co se stane v iPhonu, zůstane v iPhonu

Významný technologický veletrh CES v Las Vegas startuje už tento týden a ačkoli ho Apple jako každý rok oficiálně ignoruje, je i letos jeho nedílnou součástí. Tentokrát s využitím vlastního důvtipu.

CES je pro všechny technologické nadšence významnou událostí, kde malé i velké firmy prezentují své technologické vychytávky a ukazují, jak může vypadat budoucnost. A jak je v posledních letech zvykem, i letos budou hrát jednu z hlavních rolí dva obři celosvětového významu – Google a Amazon.

Třetí z party, Apple, byl vždycky spíše takovou „šedou eminencí“ celé akce. Ačkoli oficiálně mezi vystavovateli nebyl, vždy se o něm na akci mluvilo a mnoho vystavovatelů předvádělo produkty, které mohly fungovat jedině ve spolupráci s výrobky Applu.

Letos je to však trochu jinak, Apple se rozhodl být v rámci akce trochu iniciativnější a tak si pronajal obrovskou plochu na hotelu přímo naproti centru, kde se CES pořádá. Na velkém billboardu pak stojí:

„Co se stane v iPhonu, zůstane v iPhonu.“

Tím Apple vtipně naráží na známou hlášku „Co se stane ve Vegas, zůstane ve Vegas“. A zároveň tím pokračuje ve své kampani, kterou započal už na jaře loňského roku, kdy začal využívat problémy svých konkurentů se zabezpečením uživatelských dat ve svůj prospěch.

Tim Cook se stal v loňském roce doslova „apoštolem“ ochrany uživatelských dat. Co na plat, že například v takové Číně je ochrana uživatelských dat na trochu jiné (rozumějte mnohem menší) úrovni. Dá se očekávat, že firma z Cupertina bude v této rétorice pokračovat i v letošním roce.

Apple se svou reklamou přímo trefuje do svých technologických konkurentů. Google řeší problémy s ochranou uživatelských dat dlouhodobě a čelí tlaku ze strany států na větší transparentnost. Amazon zase naráží se svou virtuální asistentkou Alexa, ze které unikají nahrávky uživatelů. Na konci prosince například jeden německý uživatel zažádal Amazon o svá data z Alexy a místo toho obdržel kolem dvou tisíc nahrávek úplně cizí dvojice.

Ochrana uživatelských dat bude nepochybně velkým tématem i v letošním roce a bude tak zajímavé sledovat, jaké kroky v tomto směru jednotliví aktéři učiní.

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.