3 minuty čtení

Nekompromisní Alexandria Ocasio-Cortez: Superbohaté bychom mohli zdanit až 70 %

Projekt Green New Deal je ve Spojených státech velkým tématem a v současné době asi nejaktivněji na jeho podporu vystupuje nově zvolená senátorka Alexandria Ocasio-Cortez. V aktuálním rozhovoru hovořila o tom, že realizaci takto ambiciózního plánu by mohlo doprovázet progresivní zdanění a tedy férovější přispívání těch nejbohatších.

„Pokud vám to přijde radikální, pak jsem tedy radikál,“ řekla v rozhovoru pro pořad 60 Minutes stanice CBS historicky nejmladší senátorka Spojených států Alexandria Ocasio-Cortez.

Ta se totiž aktuálně výrazně zasazuje o realizaci programu Green New Deal, který má za cíl bojovat proti změnám klimatu a nerovnostem ve společnosti. Green New Deal by měl být založen na státních pobídkách určených všem, kteří budou využívat obnovitelné zdroje energie a celkově přispívat k lepšímu životu na Zemi.

„Je to ambiciózní projekt. Bude si to žádat ohromné změny, které si dnes ještě ani neumíme představit. Není přeci nic špatného na snaze posunout naše technologické kapacity co nejdál to půjde,“ sdílela svou vizi devětadvacetiletá senátorka.

Moderátor Anderson Cooper namítl, že takto ambiciózní plán si bude žádat velké finanční prostředky a tedy pravděpodobně i zvýšení daní. Na to Ocasio-Cortez odpověděla, že lidé by se měli na celém programu podílet férovým zdaněním.

„Pokud se podíváte zpět do šedesátých let a na tehdejší progresivní zdanění, při výdělcích do 75 tisíc dolarů ročně máte daň 10 %, 15 % etc. Ale pokud se dostanete třeba k 10 milionům ročně, mohou se objevit daně ve výši 60 % nebo 70 %. To neznamená, že celých 10 milionů by bylo zdaněno v takto extrémní výši. Znamená to, že když stoupáte po žebříku, měli byste prostě přispívat víc,“ řekla k možné budoucnosti daní Ocasio-Cortez.

Když se moderátor Cooper zmínil, že se na dnešní poměry jedná o poměrně radikální představu, Ocasio-Cortez oponovala, že zejména radikální kroky osobností jako Abraham Lincoln či Franklin Delano Roosevelt měnily Spojené státy.

Nutno říci, že by se i tak nejednalo o nejvyšší možné zdanění. Spojené státy tradičně přistupují k progresivnímu zdanění v případě mimořádných a nákladných událostí. Za zmínku stojí například druhá světová válka, kdy progresivní zdanění dosáhlo až do výše 94 %, či korejská válka s 91% zdaněním.

Ambiciózní Green New Deal zatím získává konkrétní obrysy a stoupence mezi politiky a světovými organizacemi. V případě schválení by jeho realizace měla začít v roce 2020.

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Já myslím že brzy narazí na tvrdou politickou realitu :)
    +2
  • Já jí fandím :)
    +1
  • Cituji: ":..progresivní zdanění a tedy férovější přispívání těch nejbohatších." Co je na tom sakra férovějšího? Už takhle platí mnohem více, než ze systému dostanou.
    0
    • Proč by měli nejbohatší něco dostávat? A jak by měl vypadat systém, ze kterýho všichni dostanou víc, než kolik do něj dali?
      0
  • Komunistka jedna :)
    0