2 minuty čtení

Kiwi.com by mělo prodat nadpoloviční podíl fondu General Atlantic za téměř 3 miliardy korun

Podle nejmenovaných zdrojů magazínu Forbes je prodej nadpolovičního podílu v brněnském startupu Kiwi.com na spadnutí. Americký fond by za něj měl zaplatit 100 milionů liber.

O prodeji jednoho z nejúspěšnějších českých startupů se mluvilo už poměrně dlouhou dobu a ačkoli několik jednání historicky proběhlo, žádné z nich se nedotáhlo do konce. Když pak pronikly na veřejnost neshody mezi akcionáři firmy, vypadalo to s prodejem všelijak.

Nyní se ovšem zdá, že komplikace jsou zažehnány a prodej, zatím nadpolovičního podílu, se podaří zrealizovat. Kupujícím by měl být americký fond General Atlantic, který drží podíly ve firmách jako Airbnb, Flixbus či Uber.

Podle informací, které zatím Oliver Dlouhý odmítá komentovat, by měl General Atlantic získat podíl ve výši 51 % za částku kolem 100 milionů liber, tedy necelé tři miliardy korun. Celková valuace firmy by se tedy měla pohybovat těsně pod 6 miliardami korun.

Z osmičlenné akcionářské struktury byl měli odejít jen Ondřej Tomek, který aktuálně drží přes Impuls Capital desetiprocentní podíl, a Jiří Hlavenka, jenž má 20,2 procenta. Zbytek akcionářů včetně zakladatele Dlouhého ve firmě zůstane, pouze prodá odpovídající část podílů tak, aby měl General Atlantic zmíněných 51 procent.

Projekt Kiwi založil v roce 2012 Oliver Dlouhý původně jako Skypicker.com a během několika let se z něj stal jeden z největších prodejců letenek v Evropě. V loňském roce firma dosáhla obratu ve výši 31 miliard korun.

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.