2 minuty čtení

Pinterest překvapil investory a snížil svou valuaci na 11 miliard dolarů

Další z řady dlouho očekávaných IPO se blíží. Po alternativní taxislužbě Lyft, která na americký Nasdaq vstoupila předminulý týden, se bude o přízeň investorů ucházet fotografická sociální síť Pinterest.

Když probíhalo poslední investiční kolo v roce 2017, byl Pinterest investory oceněn na 12 miliard dolarů. Během té doby projekt opět vyrostl a odborníci se dlouhé měsíce dohadovali, jaké valuace se dočkáme při jeho vstupu na burzu. Bude to opět 12? Nebo spíše 15? A nebo Pinterest motivuje úspěšné IPO Lyftu a řekne si o valuaci 17 miliard dolarů? Nakonec to není ani jedna z těchto možností.

Pinterest dnes oznámil, že upisovací cena se bude pohybovat mezi 15 a 17 dolary a k dispozici bude 75 milionů akcií. V případě dosažení horní hranice by tak měla fotografická sociální síť vybrat částku kolem 1,3 miliardy dolarů. Jedná se o velmi konzervativní nacenění, jelikož při horní hranici by Pinterest dosáhl na valuaci „pouze“ 11,3 miliardy dolarů, tedy méně, než bylo nacenění z posledního investičního kola.

Projekt založený v roce 2010 v loňském roce zvýšil tržby o 60 % na 756 milionů dolarů, přesto nakonec skončil ve ztrátě ve výši 63 milionů dolarů.

Na newyorskou NYSE by měla firma vstoupit v průběhu dubna pod tickerem PINS. Zástupci firmy nyní vyrazili na klasickou roadshow, kde se budou snažit bankéře a investory přesvědčit o svém byznys plánu.

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.