3 minuty čtení

Akcie Tesly se propadnou o dalších 70 %, předpovídá analytik

Sotva začal nový rok, akcie firmy Elona Muska už se propadly o téměř 10 procent. Podle Gordona Johnsona z Vertical Research Group se však jedná o pouhý zlomek toho, co nás v letošním roce čeká.

„Když se podíváte ne jejich třetí čtvrtletí a dáte si ho do meziročního srovnání, bude vám jasné, že to je pouze vrchol, na který už se nikdy nedostanou,“ řekl Gordon Johnson serveru CNBC.

Johnson odkazoval na loňské třetí čtvrtletí, kdy Tesla investory příjemně překvapila splněnými plány vyrobených vozů a rekordním ziskem. V návaznosti na to pak akcie během října vyrostly o 27 procent.

Dnes už je ovšem všechno jinak. Tesla nesplnila plánovaný objem dodaných vozů ve čtvrtém čtvrtletí a navíc se musela vypořádat se sníženou slevou na dani pro své zákazníky, která platila pouze do konce roku 2018.

Původně měl totiž každý zákazník, který si zakoupí elektromobil do konce roku 2018, získat slevu na dani ve výši 7500 dolarů. Od 1. ledna je to potom pouhá polovina, tedy 3750 dolarů. Jenže kvůli problémům Tesly s rychlostí výroby a včasným dodáním vozů se stalo, že i zákazníci, kteří by normálně měli na slevu na dani v plné výši nárok, ji kvůli pozdějšímu dodání vozu budou mít pouze poloviční. Tesla to vyřešila tím, že všem takto postiženým zákazníkům nyní poskytne dodatečnou slevu ve výši 2000 dolarů na jimi zakoupený vůz. Sympatické gesto pro zákazníky, nepříjemná zpráva pro investory.

Akcie Tesly se v návaznosti na tyto zprávy hned ve středu propadly o celých 10 %. A podle předpovědi Gordona Johsona čeká Teslu v roce 2019 ještě větší propad.

„Doposud neměli žádnou konkurenci, daňové úlevy jim navíc výrazně pomáhaly. Ale konkurence už se probudila a daňové výhody končí. Můžeme očekávat ohromný propad prodejů. A teď nemám na mysli o 10–15 procent, ale mnohem, mnohem výraznější,“ předpovídá Johnson.

Johnsonova společnost své klienty informovala, že akcie Tesly se mohou během roku propadnout o celých 70 procent, tedy z aktuální hodnoty kolem 320 dolarů až na hodnoty kolem 88 dolarů. Jednoznačně tak doporučuje akcie Tesly shortovat.

Tesla v čele s Elonem Muskem však oponuje tím, že objem a rychlost výroby spolu s prodeji mají stále rostoucí tendenci. Velké příležitosti pro další růst navíc skýtá jak Evropa, tak i Čína, kam se se svým Modelem 3 chystá automobilka vstoupit už v březnu.

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.