2 minuty čtení

Ruská sociální síť VKontakte spustila vlastní kryptoměnu, už se vytěžily miliardy mincí

Na Warengo už jsme několikrát informovali o tom, že svou vlastní kryptoměnu plánuje spustit Facebook, kde na tomto projektu pracuje několik desítek specialistů. Ruská konkurence největší sociální sítě světa však byla rychlejší a její uživatelé tak mohou už několik dní těžit měnu s názvem VK Coin.

Údajně státem vlastněná sociální síť VK.com umožňuje těžbu nové kryptoměny skrze aplikaci, kterou si uživatelé stáhnou do svého telefonu. Samotná těžba probíhá skrze klikací hru, když za každé kliknutí na tlačítko dostane uživatel přibližně 0,001 mince VK Coin. S přibývajícím počtem mincí si uživatel může kupovat různá vylepšení, která těžbu zrychlují.

Na konci minulého týdne média informovala, že do hry se doposud zapojilo více než 4 miliony hráčů a ten nejúspěšnější z nich už vytěžil přes 890 milionů mincí.

Zástupci VKontakte uvedli, že vytěžené mince si mohou uživatelé posílat mezi sebou a využívat je k nákupu vylepšení v rámci všech služeb sítě nebo na slevy u partnerských společností.

Místní média však informovala, že uživatelé už si mince VK Coin začali mezi sebou směňovat také za fiat peníze. Podle dostupných informací se kurzy na černém trhu pohybují kolem 100 000 mincí za 100 rublů při nákupu a 3 000 000 mincí za 150 rublů při prodeji. Doposud nejúspěšnější „těžař“ by tak své mince mohl teoreticky vyměnit za 1,9 milionu rublů, tedy asi 663 000 českých ko­run.

Projektový manažer VK Coin Ivan Gusev médiím řekl, že firma samotná se chystá kolem virtuální měny budovat ekonomiku a umožnit uživatelům ji směňovat za skutečné peníze nebo si za ni kupovat reklamní prostor. Směnám mimo oficiální prostor však chce ruská konkurence Facebooku zabránit a hodlá proto situaci sledovat a případně řešit.

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Pamatuji si to jako dnes, kdy jsem seděl na zahrádce v hospodě a jeden známý mi nabízel koupi bitcoinu za 7,- Kč, chvíli jsem o tom přemýšlel, že bych do toho uvítal otce, aby do toho investovat al tak 150.000,- ale pak jsem to nechal být.... Škoda
    +1
  • Nepůsobí to moc seriozně :D
    0
    • Ani není :-)
      0
    • přesně toto si určitě říkali o Bitcoinu ti lidi, kteří na tom nezbohatli :D
      0
    • Tak toto je ale vyloženě nějaká klikací hra, to ani není těžba jako u bitcoinu. A vytěžit 890 milionů minci během prvního týdne? :D
      0
    • ale už se to začalo měnit i za peníze :)))
      0
    • Tak lidi rádi experimentují, o tom žádná :D Ale vytěžit cca 600 tisíc korun za jeden týden? Prostě zvláštní systém.
      0