3 minuty čtení

Elon Musk: Samořiditelné Tesly budou soupeřit s Uberem a vydělávat svým majitelům peníze

Pokud někomu v dnešním byznysovém světě nechybí kreativní nápady na inovace, je to jednoznačně Elon Musk a jeho automobilka Tesla. Na Twitteru nyní potvrdil svou dlouhodobou ideu, která může ještě výrazněji změnit svět alternativních taxi.

Ačkoli by ho mohla v posledních měsících významně rozptylovat jeho přetahovaná s americkou Komisí pro cenné papíry, se kterou se před pár dny dokonce sešel u soudu, nepřestává Elon Musk pracovat na tom, aby jeho automobilka Tesla i nadále měnila dopravní trh.

Svými inovacemi na poli elektromobility už donutil v podstatě všechny světové automobilky, aby i ony začaly v tomto směru výrazně investovat a plánovat převedení kompletní výroby na elektromobily.

Na poli vývoje autonomního řízení je Tesla také jedním z tahounů trhu a po nejnovějších informacích z Muskova Twitteru to vypadá, že i v této oblasti myslí automobilka ze Silicon Valley o kousek napřed.

Uber a Lyft se mohou těšit

Ve vývoji autonomního řízení se již delší dobu angažují také dva provozovatelé alternativních taxislužeb – Uber a Lyft. Druhý zmíněný se už celkem úspěšně prezentuje na burze, toho druhého to čeká v nejbližších dnech. A právě autonomní řízení je jednou z hlavních částí jejich byznys plánu, na který slyší jejich investoři.

Jenže právě tento plán jim chce, kromě mnoha menších konkurentů, narušit také Tesla. Musk už v loňském říjnu, při komentování výsledků za třetí čtvrtletí, řekl, že Tesla se do budoucna chystá spustit vlastní službu na provozování sdílených jízd. Všichni majitelé vozu s logem „T“ vpředu se budou moci do této služby zapojit a svůj vůz kdykoli poskytovat k přepravě osob.

Tesla už má autonomní řízení ve velmi pokročilé fázi vývoje a podle webových stránek firmy je to nyní jen otázka aktualizované verze softwaru a naježdění dostatečného počtu kilometrů (v miliardách), aby byla jistota, že autonomně řízené auto je bezpečnější, než to, které řídí člověk. Zatím tedy i autonomně řízenou Teslu musí hlídat řidič, ovšem jakmile dojde ke schválení, bude Tesla fungovat naprosto samostatně.

„Vaše Tesla si naplánuje optimální trasu, projede městskými ulicemi (i bez silničních čar), zvládne projet křižovatkami se semafory, stopkou či kruhovým objezdem, stejně jako dálnicí s hustým a rychlým provozem. Jakmile dorazíte do cíle, jednoduše vystoupíte z vozu a ten si následně sám najde vlastní parkovací místo, kde také zaparkuje. Jediné kliknutí na telefonu pak Teslu přivolá kamkoli za vámi,“ stojí na stránkách Tesly.

A jak nyní Musk uvedl na svém Twitteru, nebude autonomní řízení sloužit jen k převozu majitele samotného, ale také zákazníků, čímž bude Tesla svému majiteli vydělávat peníze. Když se jeden z fanoušků ptal, na co slouží malá kamera nad zpětným zrcátkem, dostalo se mu této odpovědi:

V dalších konverzacích pak Musk potvrdil, že už dnešní verze Tesly je na provoz alternativní taxislužby za pomoci autonomního řízení dobře připravená a finální uvedení do provozu je pouze otázkou dokončení softwaru a schválení patřičnými úřady. Bližší informace se prý zájemci dozví 22. dubna v živém výstupu. Také dodal, že díky tomuto systému se majitelům vyplatí i vlastnictví několika automobilů, které mu budou tímto způsobem vydělávat.

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.