2 minuty čtení

MacKenzie Bezos získá z rozvodu 4 % Amazonu a stane se čtvrtou nejbohatší ženou světa

Přišlo to jako blesk z čistého nebe. Když na začátku ledna Jeff Bezos oznámil, že se bude rozvádět se svou ženou MacKenzie, většina lidí tomu nemohla uvěřit. Jakmile však ustoupily emoce, přišlo na řadu racionální propočítávání - jak si nejbohatší pár světa rozdělí majetek?

Jeff Bezos už ve svém prvním oznámení dával najevo, že rozvod je řešením, na kterém se s MacKenzie po společných úvahách rozumně domluvili a že i nadále budou dobrými přáteli. Byla za tím samozřejmě také snaha uklidnit trh, který by na tuto událost mohl zareagovat impulsivně prodejem akcií Amazonu, protože nejistota ohledně budoucího řízení společnost je pro investory dost stěžejní.

Když ovšem nedlouho na to proletěla médii zpráva o déletrvajícím milostném vztahu Bezose a americké novinářky Lauren Sanchez, začali být mnozí na pochybách. Skutečně budou Jeff s MacKenzie schopni rozumného vypořádání?

Jak se nyní ukázalo, obavy to byly liché. Podle nejnovějších příspěvků, které Jeff i MacKenzie zveřejnili na Twitteru, se spolu již domluvili na vyrovnání.

Pokud platí níže napsané, získá MacKenzie 4 % z celkových 16 %, které společně v Amazonu drželi. Také se vzdá svých podílů v deníku Washington Post a vesmírném projektu Blue Origin.

Co je velmi důležité pro trh a investory, to je informace, že se MacKenzie v rámci svých akcií vzdá hlasovacích práv v Amazonu ve prospěch Jeffa. Znamená to tedy, že jeho zakladatel si i nadále udrží nad firmou kontrolu. Což je rozumné i pro majetek MacKenzie, protože pokud se bude Jeffovi i nadále dařit a cena akcií bude růst jako dosud, bude i ona nadále bohatnout.

A jak to bude vypadat finančně? Jeff zůstane i nadále nejbohatším mužem světa s majetkem kolem 114 miliard dolarů. MacKenzie se stane oficiálně čtvrtou nejbohatší ženou světa s majetkem kolem 36 miliard dolarů. Před ní bude pouze dědička impéria L´Oreal Francoise Bettecourt Meyers s 53 miliardami, dědička podílu ve Walmartu Alice Walton, která má majetek ve výši 45 miliard dolarů a těsně také Jacquelin Mars, která má díky dědictví podílu v Mars majetek ve výši 37 miliard dolarů.

A abychom statistiky měli kompletní, přidejme také, ačkoli je to celkem zřejmé, že se jedná o nejdražší rozvod v historii.

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.