2 minuty čtení

Celebrity versus Fortnite aneb kam až sahá duševní vlastnictví?

Může si někdo nárokovat výhradní právo na určité taneční pohyby? Tato otázka bude pravděpodobně zaměstnávat soudy v nejbližších měsících. Autor herního hitu Fortnite, vývojářské studio Epic Games, čelí hned několika žalobám ze strany celebrit, podle kterých Epic vydělává na jejich "výtvorech".

Pokud je vám kolem 30 a více let, pravděpodovně znáte seriál Fresh Prince s Willem Smithem v hlavní roli. Tentokrát však nejde o něj, ale o jeho parťáka ze seriálu, herce Alfonsa Ribiera, který ztvárnil postavu Carltona Bankse. Tento mladý podivín v seriálu tančil stylem, kterému se později začalo přezdívat „Carlton Dance“. A tanec je natolik slavným a zajímavým, že se ho rozhodli ve své hře Fortnite využít také vývojáři z Epic Games.

Není to jediný druh tance či pohybu, který si hráči Fortnite mohou ve hře zakoupit za měnu zvanou V-bucks. Ve videu níže najdete hned několik z těchto tanců, kterými se vývojáři Epicu inspirovali. Dle mnohých celebrit však problém nastává zejména díky tomu, že měnu V-bucks si hráči pořizují za skutečné peníze a zjednodušeně se tak dá říci, že Epic Games na těchto tancích reálně vydělává.

„Epic Games mají z těchto nákupů rekordní vydělky. Bohužel se však nikdy nesnažili komunikovat s panem Ribierem ohledně jakékoli provize či alespoň souhlasu s využitím jeho duševního vlastníctví,“ říká k případu David Hecht, právní zástupce Ribiera.

Kromě Alfonsa Ribiera už se do hry o duševní vlastníctví přidali například raper 2 milly kvůli svému Milly Rock či Russell Horning známý jako Backpack Kid. Epic Games se k celé záležitostí zatím nevyjadřují.

Podívejte se na několik tanců z Fortnite:

Hodnocení: +7
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Taky mi to nepřijde úplně v pořádku vydělávat na něčem co vymyslel někdo jiný
    +1
  • Budu se soudit s ceskoslovenskou celebritni elitou a rodici, kteri mne zneuzili a prachsproste sa na mne obohatili . Ja spolupracovat umim, ale musim znat pravidla. Dnes si odblokuji customizivany obsah a asertivne podniknu kroky se CEOs Markizy a Novy. :)
    0