2 minuty čtení

Bezos jde znovu proti Muskovi, Amazon vypustí na oběžnou dráhu tisíce satelitů

Tisíce satelitů obíhajících zeměkouli budou zajišťovat rychlý a snadno dostupný internet pro oblasti, které doposud neměly to štěstí se k němu připojit. Takový plán má nejen Elon Musk či Masayoshi Son, ale nově také nejbohatší muž světa Jeff Bezos.

Elon Musk vypustil už loni dva testovací satelity v rámci projektu Starlink, který má za cíl globálně poskytovat vysokorychlostní připojení k internetu skrze 4425 satelitů.

Projekt OneWeb, který financuje SoftBank Masayoshi Sona, zase vypustil prvních šest satelitů na oběžnou dráhu minulý měsíc. Celkově jich chce mít v první fázi 650.

Kromě těchto dvou podnikatelů se do byznysu se satelitním internetem chtějí pustit také firmy jako Boeing či kanadský operátor Telesat.

Nyní však do hry vstupuje hráč, který může všechny výše zmíněné snadno předčit.

Výstavba takové sítě propojených satelitů vyjde na mnoho miliard dolarů a s tím by Jeff Bezos neměl mít nejmenší problém. Už dnes investuje miliardu dolarů ročně do svého projektu Blue Origin, který chce způsobit revoluci na poli vesmírného turismu. A díky financím z Amazonu k tomu má velmi blízko.

„Projekt Kuipers je novou iniciativou k vytvoření propojené sítě satelitů na oběžné dráze, které budou poskytovat vysokorychlostní připojení doposud nepřipojeným komunitám. Jedná se o dlouhodobý projekt, který by měl sloužit desítkám milionů lidí bez připojení k internetu. Těšíme se také na spolupráci s firmami, které tuto vizi sdílejí,“ sdělil serveru CNBC mluvčí společnosti.

Jak uvedl server GeekWire, projekt Kuipers by se měl skládat z 3236 satelitů umístěných ve výšce od 590 do 630 kilometrů na zemským povrchem. Projekt nyní musí ještě projít úředními schvalovacími procesy, datum zahájení tedy zatím není známo.

Organizace spojených národů ve své zprávě odhaduje, že na světě jsou až 4 miliardy lidí s žádným nebo nedostatečným přístupem k internetu. To je v dnešním světě jednou z výrazných překážek na cestě k ekonomické prosperitě, proto vzniká intenzivní snaha tuto situaci změnit.

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.