3 minuty čtení

Speciality v pojištění odpovědnosti

Pojištění odpovědnosti je produkt chránící i mnohamiliónové průšvihy – a to nejen v běžném životě, ale i v zaměstnání, podnikání či specializovaných profesích. Jak pojištění odpovědnosti správně nastavit a na co vše myslet?
  • Věra Pešková - vedoucí pojištění odpovědnosti UNIQA pojišťovny

Rozhovor moderuje Emil Brož, ředitel společnosti FINFOCUS.

 

Na co vše je třeba myslet a co si ujasnit před výběrem takového pojištění?

První důležitá věc je, uvědomit si v jakém jsme postavení, když si pojištění sjednáváme. Jiná rizika jsou spojena s občanským životem, jiná s podnikatelskou činností. Pokud jsme podnikatelé, musíme zásadně volit i výši limitu plnění a rozsah krytí. Není to úplně jednoduché. Pojištění odpovědnosti je vlastně právní kategorie. Odhad škody, kterou mohu způsobit třetí osobě, je obtížný. Na rozdíl od pojištění majetku, kde vycházím ze stanovených hodnot, například nemovitosti.

U pojištění podnikatelů se detailněji zaměřit na limity?

Určitě. Je to potřeba s ohledem na to, jakou činností se klient zabývá. Jestli je to řemeslník, subjekt, který poskytuje služby nebo jestli je tam potřeba povinné pojištění. To vše je třeba vzít v potaz.

Jaká rizika plynou pro klienty, kteří nemají takové pojištění uzavřeno?

Zásadním důsledkem je to, že dotyčný musí nést ze svých zdrojů náhradu škody. Ta bývá někdy i v mnohamiliónových částkách. Může ho to ohrozit na existenci, případně může dojít k zániku firmy. Druhé zásadní hledisko – pojištění odpovědnosti v sobě obsahuje jisté náklady právní ochrany. Pojišťovna na sebe přebírá roli právního poradce a je schopna odhadnout, jestli je nebo není dána odpovědnost. Jestli se škoda bude hradit. V případě, že poškozený vznáší neoprávněné nároky, to znamená, že není dána odpovědnost, je pojišťovna schopna tuto skutečnost poškozenému vysvětlit. Možná to zní hodně teoreticky, ale můžeme si vzít praktický příklad. Lidé často nerozumí nebo nevědí, jestli za škodu odpovídají nebo ne. Řešili jsme vichřice. Vichřice je případ, za který dotyčný neodpovídá. Pokud způsobím škodu v důsledku vichřice, například mi uletí taška ze střechy na vedlejší nemovitost, tak za to neodpovídám a soused nemá na náhradu škody nárok. Z pojištění odpovědnosti nelze takovou škodu uhradit. Poškozený si ji buď nese ze svého nebo ze svého majetkového pojištění nemovitosti.

Pojištění odpovědnosti by mělo být prvním pojištěním, které by si měli lidé sjednat?

Stoprocentně.

Jaké jsou výluky tohoto pojištění? Na co si mají dát klienti pozor?

Pokračovat ve čtení můžete ZDE.

Hodnocení: +6
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.