3 minuty čtení

Nejhorší investice mladých lidí? Jednoznačně auto, shodují se odborníci

Po mnoho let tradičně platilo, že když mladý člověk dospěje do svých 18 let, udělá si řidičský průkaz a pořídí si své první auto, často s přispěním rodičů. Podle odborníků je to však překážka na cestě k bohatství.

Pokud nejste Bill Gates, kterých ve svých 20 letech založil Microsoft a díky raketovému růstu si z prvních milionů koupil luxusní modrozelené Porsche 911, měli byste se ve svých dvaceti letech uskromnit.

Podle mnoha odborníků na finance totiž automobil představuje tu nejhorší možnou „investici“, kterou může člověk mezi 20 a 30 lety udělat. Zejména pak v dnešní době, kdy hromadná doprava funguje naprosto spolehlivě a v případě největší nouze se dají využít služby Uberu, Liftaga a spol. za relativně rozumné peníze.

„Za údržbu a pojištění auta utratíte celé jmění. Jeho hodnota se navíc od prvního dne rapidně snižuje, takže vlastně konstantně proděláváte. Pokud si dnes koupíte automobil za 25 tisíc dolarů, za dva roky už ho neprodáte za víc, než za 12 tisíc dolarů. To je ohromná ztráta,“ varuje před koupí nového auta Kevin O´Leary, úspěšný podnikatel a hvězda investiční show Shark Tank.

O´Leary všem mladým lidem doporučuje, aby se v tomto věku snažili šetřit na všech možných zbytných věcech a peníze buď investovali, nebo uložili na pozdější časy.

Suze Orman, autorka knihy „Odvaha být bohatá“, říká, že by si mladý člověk neměl brát auto nikdy, nikdy ale opravdu nikdy na leasing. Podle ní se jedná o tu nejhorší variantu investice, kdy pouze platíte a platíte, až po doplacení zjistíte, že už v ruce nemáte nic tak hodnotného, co by alespoň trochu odpovídalo tomu, co jste zaplatili na ceně a úrocích.

A pokud už si auto koupit opravdu potřebujete, měli byste si ho následně nechat co nejdelší dobu. Přesně tak to totiž dělají ti nejbohatší. „Většina opravdu bohatých lidí, které znám, má stále stejná auta 10, 15 i 20 let. A přesně tak to dělám i já,“ dodává Suze Orman.

Takže pokud jste ve věku mezi 18 a 30 lety, důkladně si rozmyslete, zda automobil opravdu potřebujete. Pokud uznáte za nezbytné si ho pořídit, dobře si spočítejte veškeré náklady a ideálně si kupte takové, které si můžete dovolit koupit za hotové či na splátky, které splatíte nejpozději do tří let. Možná nebudete největší hvězdou před každou diskotékou, ale pokud máte v životě správně srovnané priority, uvidíte, že vaše budoucí já vám bude vděčné.

#auto #osobnifinance #finance #milenial #setreni #uspory #sporeni

Hodnocení: +94
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Nejhorsi investice mladych spise bude, kdyz si kazdy rok, nebo dva kupuji novy iPhone, iWatch, iPad ....

    +6
  • Chápu poselství článku a díky za něj, nicméně je možná třeba uvést např. toto na pravou míru: "Pokud si dnes koupíte automobil za 25 tisíc dolarů, za dva roky už ho neprodáte za víc, než za 12 tisíc dolarů" To 100% mluví o novém autu, které si nekoupí prakticky žádný 18-20letý člověk. Pokud si dnes koupíte ojetinu za 100k a budete se o ni rozumně starat, za 2 roky ji podle mě prodáte určitě za víc jak za 50k. Naopak znám lidi, co auta "točí" po roce, dvou a prodávají s maximálně několikaprocentní ztrátou.

    Navíc je tu druhá a zásadní věc. Umění řídit bere dnešní společnost především u mužů jako naprostý základ a jak člověk udělá řidičák, rozhodně neumí řídit, proto je první levné auto velmi důležité, aby se to člověk naučil. Potkal jsem x lidí, kteří udělali řidičák, ale pak hned neřídili a horkotěžko to doháněli o léta později, když to pak potřebovali.

    Nehledě na to, jak psal kolega níže, ta svoboda dojet si kam chceš, je k nezaplacení (a v Česku je hodně krásných míst, kam vás MHD neodveze + s tou dnešní pandenmií chcete v MHD trávit minimum času).

    Čili za mě je ideální řešení prvního auta nějaká rozumně bezpečná a laciná kára za hotové, klidně s přispěním rodičů, a nazdar. A pokud fakt chci ty "spinning rims", tak hybaj na brigádu. :-)

    +5
    • Tak s tím se dá souhlasit, pokud si člověk jako první automobil koupí relativně kvalitní ojetinu za hotové do 100k a pak v ní jezdí dalších 5-10 let, dá se to považovat za rozumné. Horší je, že tam jsou potom pravidelné upgrady s tím, jak člověk vydělává víc a víc, často jen proto, aby se ukázal. Čímž vlastně brání sám sobě si nějakou rozumnou část příjmů ukládat a třeba investovat. Ale je to samozřejmě jen část komplexního pohledu na správu osobních financí...

      +3
    • @DavidKlouda mluvíte mi z duše. :-) Sám ale auto nemám, (myslím, že na jeho provoz nemám peníze), tak je otázkou, jak moc jsem objektivní. 

      +1
    • @milan Souhlas, kdybych já spočítal, kolik peněz jsem utratil za věci, které jsem ve výsledku vlastně nepotřeboval, raději bych nejradši zapomněl počítat. :-) Nj, hříchy mládí (díky bohu, že už mi je přes 30, ta trojka na začátku byla pro mé peníze asi zásadní. :-D)

      0
  • Pokud vás auto baví, je to vaše srdcovka, pravidelně ho používáte (oproti MHD často značně šetří čas) třeba i k podnikání, rozhodně se podle mého nejedná o špatnou investici. Mám sportovní auto za cca půl milionu, jsem autíčkář a samozřejmě, že bych mohl jezdit v autě za 100k a 400k investovat, ale tady jsem si řekl, že fakt ne. :) Ale jasně, jsem trošku odlišný případ, s článkem tedy rozhodně souhlasím. 

    +5
    • Tak pokud vám i po nákupu auta nebo po placení měsíčního provozu něco málo zbyde, pak je to asi v pohodě :)) horší je se kvůli autu vydat ze všech rezerv, což se často děje...

      0
    • @lukastucek Dnes není ničím neobvyklým, že se lidé kvůli pořízení automobilu, s kterým jezdí jen domov -> kancelář -> obchod -> domov, zadluží (znám ze svého okolí, valil jsem oči jako blázen). V případě, že jste petrol head, je diskuze o financích horší, protože některé zážitky za volantem jsou nepochybně nevyčíslitelné. Na takové lidi to ale, řekl bych, není mířeno. Velká část populace (včetně mladých lidí) ale dneska reálně jezdí v autech, na která nemají a která jim buď nepatří (operák), nebo jsou kvůli nim v dluzích. A to už je na za myšlení.

      +3
  • Souhlas. Auto jsem nepotreboval, dokud se nenarodil syn, tzn v mych 30 letech. Do te doby se vse dalo vyresit MHD, vlakem, na kole, pesky. Chce to jen mit srovnane prioroty. 

    Nekdo voli pohodli ve 20 a pak se na stari divi. Ja se radsi uskromnil a postupne si dopravam vic a vic. 

    +3
  • Dovolím si nesouhlasit v některých bodech.

    Jako první auto jsem si ve 20 koupil fábii za 19 000. Jakožto benzín a 20 let stará ojetina to zas tak rychle nejezdí ale žere to jako V8. Je tam spousta věcí k opravě a pro mladého člověka bez peněz to může znamenat mnohem horší investici ( z původních 19 000 už nalito dalších 35 000). Teď, o rok později si kupuju Kiu, skladovku, v horší výbavě a bez DPH mě vychází na cca 400 000. Za to ale mám 150 000 Km záruku toho, že budu platit pouze pravidelné servisní náklady na olej, destičky, filtry atd. Financovaná z úvěru s 5% úrokem, takže žádná předraženost. Podnikám delší trasy (60 000 Km/rok) a na spotřebě se to projeví úsporou cca 30 000 Kč jen na PHM. Mladí, kteří si zvládnou zajistit dostatečný příjem (a užitek) na auto, tak mohou sáhnout i na nové aniž by to měla být nevýhodná investice.

    +2
  • Jedna z variant je využítí operativního leasingu, pro ty co hodně najezdí a chtějí to mít bez starostí s full servisem.
    +1
    • Právěže ti co hodně nejezdí, těm by mělo stačit MHD nebo Uber :))
      0
    • No neni nahodou operativni leasing ta nejhorsi varianta? Kdyz nebudu brat v potaz situaci, kdy mlady pracuje v automobilce, kde to ma vyhodneji. Tak bych rekl, ze operativni leasing je z financniho hlediska jeste horsi investice, nez uver. Protoze platite mesicne vysokou castku 6-10 tisic a na konci nic nevlastnite a tedy nemate co prodat. Dale si moc nemyslim, ze by u nas mladi kupovali nove auta. Spise kupuji stare v nejake cenove relaci do 100 tisic. Osobne mi to neprijde zas tak spatny, protoze auto je casto pro mlade prvni vec o kterou se staraji, zjisti neco o uveru, poplatcich, pojisteni, o pravidelnem splaceni. Tedy se posunou ve financni gramotnosti, posili to ducha samostatnosti a co si budeme namlouvat, neni lepsiho pocitu, nez kdyz si v 18 letech muzete autem zajet tam kde zrovna chcete. 

      0