2 minuty čtení

Aktuální žebříček výdělků fotbalistů a trenérů ukázal na rapidní vzestup Číny

Seznamy nejvíce vydělávajících fotbalistů jsou už několik let víceméně stejné, přesto se v posledních letech začíná naplno ukazovat nový trend - silnější postavení Číny na fotbalové mapě.

Aktuální vydání nejvíce vydělávajících fotbalistů a trenérů za rok 2018 dle prestižního magazínu France Football přineslo hned několik zajímavostí.

Lionel Messi z Barcelony přeskočil s výdělkem 130 milionů euro Cristiana Ronalda z Juventusu, který si přišel na 113 milionů. To vše před zdaněním, samozřejmě. Ronaldo však ještě v loňském roce doplácel na svůj plat v Realu Madrid, který byl mnohem nižší, než má nyní v Itálii. Dá se tedy očekávat, že se v příštím roce do čela vrátí, jelikož v reklamních příjmech je na tom lépe, než barcelonský kouzelník.

Za zmínku stojí také například fakt, že držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu planety za rok 2018, chorvatský záložník Luka Modrič z Realu Madrid, se nevešel ani do první dvacítky.

Kdo se tam ovšem vešel, to jsou fotbalisté hrající na Dálném východě, konkrétně v bohatých čínských klubech. A nejen fotbalisté, ale i trenéři. To vše je totiž součástí ambiciózního čínského plánu na vybudování silné fotbalové generace, která bude v příštích letech sbírat úspěchy na velkých šampionátech.

Číňané to jednoduše berou jako součást svého ekonomického rozkvětu. Do fotbalových klubů navíc investují podnikatelské hvězdy v čele s Jackem Ma, zakladatelem Alibaba Group, který má podíl v klubu Guangzhou Evergrande.

Největší výdělky: Fotbalisté vlevo, trenéři vpravo

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.