7 minut čtení

Larry Ellison - samuraj ze Silicon Valley, který rozdrtí každého soupeře

Pokud někdy komunikujete s úřady, používáte počítač, chytrý telefon, platíte kartou...jednoduše, pokud žijete v dnešním světě, nepochybně používáte Oracle, firmu, kterou v roce 1977 založil Larry Ellison.

Majetek ve výši kolem 50 miliard dolarů, luxusní dům za 200 milionů dolarů, soukromé jachty, letadla a mnoho dalšího, to je dnešní životní styl čtyřiasedmdesá­tiletého magnáta Larryho Ellisona.

Ellison se nebojí provokovat, vyhrožovat i jakkoli jinak soupeřit o místo na trhu. Jeho kolegové a zaměstnanci popisují jeho manažerský styl tak, že i „když už bude metr pod zemí, stále bude řídit Oracle“.

Rodák z New Yorku byl vždy velmi schopným obchodníkem, což umožnilo firmě Oracle rychle růst, vstoupit na burzu a stát se silnou společností na poli informačních technologií. Stejný obchodní styl však také málem zapříčinil totální krach firmy v devadesátých letech.

Jaký je životní příběh tohoto extravagantního muže? A co ho vedlo například k tomu, že si najal soukromého detektiva na Billa Gatese?

Začátky à la Jobs

Narodil se sice v New Yorku roku 1944, ale už v 9 měsících ho jeho biologická matka dala k adopci strýci a tetě do Chicaga. Larry se od té doby se svou biologickou matkou neviděl až do svých 48 let. Ačkoli jeho adoptivní rodiče byli reformními židy, sám Larry si cestu k náboženství nikdy nenašel. Později říkal, že má hluboký vztah k Izraeli, ale nikoli kvůli náboženskému přesvědčení, ale kvůli jeho technologické vyspělosti.

A stejně jako Steve Jobs či Bill Gates, také Ellison nedostudoval vysokou školu. Nejdříve to zkoušel na University of Illionois, kde byl dokonce v prvním ročníku vyhlášen vědeckým studentem roku, když však během druhého ročníku zemřela jeho adoptivní matka, Larry ze školy odešel. Následně to ještě ještě zkusil na University of Chicago, ale tam vydržel pouhý jeden semestr.

Po studijních letech si dvaadvacetiletý Larry sebral to málo co měl a vydal se hledat štěstí do Berkeley v Kalifornii, kde strávil dalších deset let střídáním různých pracovních pozic. Během této doby však začal zlepšovat jednu svou schopnost, která z něj později udělala miliardáře, a to programování. Důležitým mezníkem pro něj byla práce v Amdahl Corporation, kde poznal nejen systém pohánějící tehdy dominantní počítače IBM, ale také své budoucí společníky.

ORACLE WAY

V roce 1977 se Larry poprvé rozhodl pustit do podnikání a se dvěma kolegy z Amdahl a 1200 dolary na účtu založil společnost Software Development Labs, která vytvářela databázové systémy.

Zanedlouho firma získala svou první zakázku – vytvoření systému pro CIA. To firmě v začátku ohromně pomohlo a díky kvalitě systému pojmenovaného Oracle začali firmě rychle přibývat dalších zákazníci, mezi nimi například i slavné IBM.

Zajímavostí bylo, že první verze systému se jmenovala Oracle verze 2 a nikoli 1. Ellison to vysvětloval tak, že žádný klient přece nechce hned tu první, často velmi chybovou verzi. Každopádně Ellison se jako schopný obchodník stal hlavním evangelistou firemního poslání a většinu svého času věnoval jednání s klienty, kterým často sliboval nesplnitelné. Nejednou se stalo, že Ellison slíbil nějaké firmě systém, který ještě neměl a tak se tým zničehonic ocitl pod obrovským tlakem, aby tento systém stihl vytvořit a čekajícímu zákazníkovi dodat.

Larry Ellison začal v této době prosazovat ještě jednu obchodní filosofii. Při jedné návštěvě Japonska mu totiž tamní podnikatel řekl, že v Japonsku berou buď stoprocentní vítězství, nebo nic. Že pokud ho někdo na trhu poráží, je to jako by kradl majetek jeho dětem. Larry si vzal tuto poučku k srdci a aplikoval ji na svůj byznys. Jeho heslo, přezdívané jako „Oracle Way“ znělo jasně: „Pokud se mnou chcete soupeřit, připravte se na to, že vás rozdrtím.“

Burzovní trhák. Na jeden den

Firma si časem uvědomila, že za svůj velký úspěch vděčí právě svému produktu Oracle, a tak Ellison v roce 1982 rozhodl o přejmenování celé firmy právě na Oracle. Tak vznikl technologický fenomén, který svůj růst korunoval v roce 1986 vstupem na burzu. Valuace 270 milionů dolarů udělala z hlavního akcionáře firmy Larryho Ellisona velmi bohatého člověka.

A bylo to právě tehdy, den po této velkolepé události, kdy vzniklo nepřátelství mezi Larry Ellisonem a Billem Gatesem. Pouhý den po IPO Oracle totiž na burzu vstupoval také Microsoft a jeho obří valuace 778 milionů dolarů udělala z Gatese jednoho z nejbohatších mužů ve Spojených státech. Jakkoli byl vstup Oracle na burzu velkou událostí, Microsoft s Billem Gatesem v čele ho absolutně zastínil a to Ellisona opravdu dopálilo.

Nad propastí

Jak byla osmdesátá léta pro Oracle snovým obdobím, začátek devadesátých se pro Ellisona stal doslova noční můrou. Kvůli agresivní prodejní strategii, na kterou nenavazoval žádný fungující background, se firma začala dostávat do výrazných účetních problémů. Často nesplnitelné sliby si začaly vybírat svou daň. Když se navíc přidala extrémně chybová šestá verze systému Oracle, byznysová média se začala vážně zabývat životaschopností Ellisonovy firmy. Během pouhého roku odepsal Ellison ze svého majetku neuvěřitelných 790 milionů dolarů.

Tehdy už padesátiletý podnikatel musel začít jednat a tak během několika měsíců vyměnil v podstatě celé vedení firmy. Najal nové, zkušenější manažery, kteří začali dávat věci a procesy do pořádku. Opravdový zlom však nastal až s vydáním sedmé verze systému Oracle, který se nakonec ukázal být tím nejlepším, co tato firma doposud vyvinula. Krize tak byla zažehnána a světlo světa spatřila nová a nyní už opravdu silná firma Oracle. V roce 1994 překročily tržby firmy 2 miliardy dolarů a valuace se vyšplhala na 3 miliardy dolarů. Ellison byl zpět na koni.

Bitva s Microsoftem

Ačkoli se firmě zase začalo dařit a prodeje rostly, Ellison stále nebyl spokojený. Opravdu ho vnitřně ničilo, že chlapík jménem Bill Gates je úspěšnější a bohatší než on. Vydal se tedy na přímý souboj s Microsoftem.

V každém rozhovoru, v každém vystoupení, jednoduše při jakékoli příležitosti Ellison pomlouval Microsoft. Windows 95 podle podle něj byly extrémně komplikované a nevhodné pro domácnosti. Zašel dokonce tak daleko, že si najal tým soukromých detektivů, kteří měli za úkol hledat špínu na Billa Gatese a Microsoft, což později přiznal mimo záznamy.

Vrcholem byl přístroj The Network Computer, který by se dal s trochou nadsázky nazvat předchůdcem dnešního iPadu. Byl malý, kompaktní, zvládal jednoduchou práci a sloužil zejména k fungování na internetu. Ellison rozjel kampaň, která měla způsobit zkázu standardních počítačů ve prospěch jeho Network Computeru. Jenže jak se časem trh s počítači liberalizoval, ceny začaly klesat a lidé si je pořizovali i nadále. To byl v podstatě konec Ellisonovy snahy porazit Microsoft.

Velký Oracle

Když Oracle přestal myslet na válčení s Microsoftem, rozhodl se Ellison, že se začne soustředit na svůj vlastní růst. Otevřel tedy bankovní účty a pustil se do akvizic. Během pouhých pěti let na začátku nového milénia koupil Oracle 52 firem v celkové hodnotě 34 miliard dolarů. Nikdo v technologickém sektoru do té doby neutrácel tak megalomansky. Tato nákupní horečka pak byla korunována v roce 2009, kdy Oracle za 7,4 miliardy dolarů koupil Sun Microsystems.

Čtyřikrát rozvedený Ellison je i dnes, ve svých čtyřiasedmdesáti letech, aktivním šéfem své firmy a i když už nesoupeří s Microsoftem a Billem Gatesem, svého velkého rivala si našel, tentokrát v Bezosově Amazonu, se kterým soupeří na poli cloud computingu.

Larry Ellison, stejně jako Steve Jobs, rozděluje společnost na ty, kteří ho mají za agresivního hrubiána bez respektu k druhým a na ty, kteří ho uctívají pro jeho nasazení a nezdolnou touhu po úspěchu. Ať už budete patřit ke kterékoli skupině, je nesporné, že Larry Ellison patří mezi velké postavy moderního byznysu.

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Pribehy jsou super. Prosim vic takovych :)
    +1
  • Super článek! Ten závěr je pravda-ať jsou charakterově jakkoliv stavěni, jsou inspirací.
    0
  • To je pan podnikatel B-)
    0
  • ,,Člověk si zaslouží druhou šanci-ale pak ho pro jistotu už navždycky sleduj." - John Wayne ... Ze ,,souboje'' Ellison x Gates se dá poučit.
    0