3 minuty čtení

Barevná kaprovitá ryba za téměř 2 miliony dolarů, jdete do toho?

Přijde vám chov psů a dalších tradičních zvířat jako nuda? Ještě navíc s malým finančním zhodnocením? Pak pro vás máme něco zajímavějšího.

To, co vidíte na fotce výše, je ryba Koi. Ačkoli na první pohled by člověk řekl, že se jedná o nějakou nepovedenou a přerostlou zlatou rybku, opak je pravdou. Je to vysoce ceněná a šlechtěná ryba z čeledi kaprovitých, která má zejména v Japonsku velmi dlouhou tradici, v podstatě už od 17. století, kdy ji začali chovat pěstitelé rýže. Server Business Insider přinesl před několika dny zajímavou reportáž o tom, jak byznys s těmito rybami vypadá.

Investice bez záruky

Nutno hned na začátek zmínit, že investice do Koi ryb není tak jednoduchá, jak na první pohled vypadá.

Níže najdete video z rekordní dražby doposud historicky nejdražší ryby Koi, kterou její nový majitel získal za úctyhodných 1 550 000 eur – ano, téměř 40 milionů korun. Tento kousek splňuje ta nejpřísnější měřítka, podle kterých se ryba hodnotí – stavba těla, kvalita kůže a v neposlední řadě také jasnost zbarvení.

Jakkoli to může vypadat lákavě, vězte, že za výběrem té správné a investičně vhodné ryby Koi se skrývá mnoho a mnoho hodin práce rozložených do několika let.

Ideální je například srovnání se psy. V Česku máme mnoho chovatelů psů, kteří se tímto typem podnikání slušně uživí, přičemž vybírat se dá asi z 200 plemen, která jsou pro takový chov a následné výstavy vhodná. U ryb Koi vybíráte asi mezi 120 druhy, což je možná na první pohled jednodušší, jakmile však přijde na pořad dne reprodukce, začíná se to komplikovat.

Když někdo chová psa, narodí se mu jednou za čas několik jednotek štěňat. Pokud se nestane nic mimořádného, tato štěňata chovatel všechna odchová, případně prodá. Ale ryba Koi dá život stovkám tisíc nových potomků, mezi kterými musí chovatel najít ty nejlepší kousky. Většinou to probíhá tak, že z těch stovek tisíc si chovatel pro první rok nechá na základě výběru cca 10 tisíc kusů, ze který do druhého roku vybere pouze 1000 nejlepších.

V dalších letech pak pokračuje se selekcí, až mu zůstanou pouze ty absolutně nejkvalitnější kousky. Například majitel oné rekordní ryby čekal 9 let, než ji mohl nabídnout v aukci a zpeněžit její chov.

Během těchto let chovatel ryby nejen vykrmuje a pečlivě se o ně stará, ale zároveň s nimi, podobně jako se psy, jezdí na výstavy a snaží se vyhrát co nejvíce ocenění, která hrají v následném prodeji velkou roli.

Rekordní aukce ryby Koi:

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.