3 minuty čtení

Příběh íránských bratranců dokazuje, že na východě se stále dá těžit Bitcoin se ziskem

Těžit dnes Bitcoin v západním světě se nevyplatí, to už je celkem známá realita. Stále však existují země, kde je díky nízkým nákladům na elektřinu těžba relativně zisková. I když...

Ali Hosseinimu je 26 let, má bakalářský titul z informačních technologií a pracuje v Teheránu v oblasti sociálních médií a komunikace. Před dvěma měsíci si společně s bratrancem pořídili zařízení na těžbu Bitcoinu a od té doby této činnosti věnují svůj volný čas.

Hosseini slyšel o kryptoměnách poprvé někdy před pěti lety, ale jelikož to ještě nebyl takový fenomén, úplně na to zapomněl. Až v loňském roce, kdy nastala doslova „bitcoinová horečka“ si tohoto fenoménu opět všiml a to vedlo k rozhodnutí, že se také připojí ke světu kryptoměn.

Bratranec Pedram Ghasemi se tedy vydal studovat na internet, aby zjistil, jak s tímto typem byznysu optimálně začít. Velmi rychle zjistil, že v Íránu funguje mnoho podvodníků a pyramidových schémat, což potvrzuje také šetření centrály pro krizové situace počítačových sítí, která jen za letošní rok odhalila stovky podvodů. Díky tomuto zjištění tak oba budoucí kryptopodnikatelé věděli, jak se něčemu podobnému vyhnout a nastartovat ziskový „podnik“.

„V době, kdy jsme koupili těžební zařízení, byl americký dolar vůči íránskému riálu stále velmi silný, takže jsme si spočítali, že bychom na tom mohli měsíčně 90 až 100 dolarů vydělat,“ vysvětlil Hosseini. „Náklady na elektřinu jsou v Íránu poměrně nízké, takže matematika byla životaschopná.“

Bratranci si za 100 milionů riálů (v té době asi 526 dolarů) pořídili Antminer S9 a pustili se do těžby. V té době byla hodnota jednoho amerického dolaru na 190 tisících íránských riálů (na neoficiálním íránském trhu) a Bitcoin se obchodoval za 6500 dolarů za kus, to byly pro ambiciózní mladíky ideální podmínky.

Za pár týdnů však přišla intervence ze strany Centrální banky, která musela reagovat na sankce ze strany Spojených států, a hodnota dolaru spadla nejdříve na 140 tisíc riálů, aby dnes byla na hodnotě kolem 103 tisíc riálů.

Stejný pokles pak zaznamenal také bratranci těžený Bitcoin, který se z dlouho udržovaných 6500 dolarů propadl na dnešních cca 3700 dolarů.

Kolísající íránská měna a klesající hodnota Bitcoinu významně ovlivnily výpočty Hosseiniho a Ghasemiho, ti však zatím svému vstupu do tohoto byznysu nelitují.

„Obě důležité hodnoty sice klesly a naše zisky se snížily, ale ještě stále to pro nás neznamená ztrátu,“ řekl Ghasemi. „Podle mých výpočtů musí americký dolar klesnout pod 110 000 riálů a Bitcoin zároveň pod 2 000 dolarů, abychom se dostali do ztráty“ – to však považuje za velmi nepravděpodobné.

Přestože těžba Bitcoinu pro ně stále není ztrátová, začínají se pomalu rozcházet v názoru na další pokračování. Ghasemi je toho názoru, že trh s kryptoměnami je příliš volatilní a komplikovaný a že je možné, že ho v pozadí tajně někdo ovládá tak, jak potřebuje. V souvislosti s tím prý plánuje svou aktivitu v tomto směru ukončit.

Naopak Hosseini chce ještě přidat. Plánuje do budoucna nakoupit další těžební zařízení a věnovat se svému nově objevenému byznysu naplno. Budoucnost Bitcoinu vidí pozitivně a je přesvědčen nejen o tom, že jeho cena bude růst, ale také že bude postupně nahrazovat standardní peníze.

Reportáž přinesl pro Atlantic Council reportér Motamedi Maziar

Hodnocení: +7
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.