4 minuty čtení

Jak pracují a přemýšlí úspěšní #6: Ivo Valenta

Příběhy nejúspěšnějších českých byznysových osobností už známe všichni téměř nazpamět. Jak ale tyto osobnosti tráví svůj volný čas, jak pracují se stresem nebo co by dělaly, kdyby o všechno přišly? Na to odpovídá tento seriál, ve kterém těm nejúspěšnějším Čechům podkládáme 10 otázek, které nám rozkrývají jejích způsob práce a přemýšlení.

Dalším respondentem seriálu „Jak pracují a přemýšlí úspěšní“ je Ivo Valenta, senátor, zastupitel Zlínského kraje i města Zlína a také úspěšný český podnikatel, který už na začátku devadesátých let založil se svým otcem a bratrem rodinnou firmu SYNOT.

10 otázek pro Iva Valentu

Jak vypadá vaše typické ráno?

Je to takové běžné ráno rodiče. Den vesměs zahajuji snídaní s dětmi, po které je vodím do školy a školky. Poté jedu do práce.

Jak vypadá váš typický víkend?

Víkendy trávím převážně s rodinou, a to buď ve Velkých Karlovicích na chalupě, nebo na statku, kde si děti zamilovaly zdejší zvířata, případně vyrážíme poznávat zajímavá místa naší země nebo Evropy. Velice rádi s dětmi také sportujeme. Baví mne to a je taky. Jsou ve věku, kdy se vše učí a já jim zatím stačím :-)

Kolik hodin týdně pracujete a na čem?

Pracuji až 18 hodin denně, a to i v době svého „volna“. Díky moderním technologiím je dnes možné například řídit porady nebo se účastnit konferencí i během dovolené na opačném konci světa.

Co Vás motivuje?

Práce mne naplňuje, je to motor, který mne žene kupředu a udržuje můj mozek stále ve formě.

Jak bojujete se stresem?

Stresu a problémům vždy jdu aktivně naproti. Zjednodušeně řečeno – snažím se problémy předvídat a řešit je už v zárodku, čímž stres eliminuji.

Co Vám pomáhá k pracovní produktivitě?

Práce mne baví, je to pro mne forma zábavy. Asi jsem se s tím už narodil… Současně čerpám energii a nadšení také z mladých lidí, kteří jsou plni optimismu, elánu a nadšení, a samozřejmě ze svých dětí.

Co všechno potřebujete ke své práci? Jaké technologie využíváte?

Vždy využívám nejmodernějších technologií. Jsem přímo u zdroje, protože i naše společnosti zaměstnávají spoustu IT specialistů a vývojářů, takže se vždy dostávám k nejnovějším aplikacím a podobně. Sám s nimi ale pracuji pouze na úrovni uživatele.

3 nejoblíbenější knihy a proč?

Knih jsem přečetl hodně, v současné době jim však kralují pohádky, které čtu dětem před spaním. Jednoznačně vede Povídání o pejskovi a kočičce od Josefa Čapka… Mou velmi oblíbenou knihou je například Egypťan Sinuhet, což je historický román finského spisovatele Miky Waltariho. A jakožto Zlíňák nemohu opomenout ani knihy o Tomáši Baťovi, kterých jsem přečetl hned několik.

Do čeho investujete svůj čas a peníze?

Čas se snažím dělit mezi rodinu, byznys a politiku. Peníze investuji samozřejmě do podnikání, respektive rozvoje firmy a nových projektů. Nemalou částku ale každoročně věnuji také na podporu neziskového sektoru a nadaných studentů Zlínského kraje.

Přijdete téměř o všechno, včetně kontaktů, zůstalo Vám jen 100 tisíc Kč a znalosti, co uděláte?

To je jednoduché. Okamžitě půjdu pracovat někam za bar. To je práce, která mne v mládí nesmírně bavila a vím, že by mne dokázala naplňovat i dnes. Je to příjemná práce a uvolnění, kde je člověk v kontaktu s lidmi a neřeší tak zásadní problémy, jako já nyní. Někdy si v našich provozech za bar stoupnu i dnes a zkusím si to :-) Pevně ale věřím tomu, že i kdybych se dostal na pomyslné dno, dokázal bych se z něj vyhrabat.

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.