4 minuty čtení

Temná strana moci: Bezosův telefon sledovali Saúdové, chtěli zničit jeho i Amazon

Když Jeffa Bezose, toho času nejbohatšího muže světa, začal vydírat plátek National Enquirer s intimními zprávami a fotografiemi, které posílal své milence, televizní reportérce Lauren Sanchez, spojil se zakladatel Amazonu se soukromým vyšetřovatelem. Ten přišel nejenom na to, kdo předal médiím tento citlivý materiál, ale také na další, možná ještě znepokojivější věc.

Soukromý vyšetřovatel Gavin de Becker ve svém článku na The Daily Beast píše, že už toho ve své kariéře zažil mnoho, včetně akcí společných s FBI či CIA, přesto ho tato zjištění šokovala. Je to podle něj totiž poprvé, co se americké médium spojilo se zahraniční vládou, aby vydíralo amerického občana.

Becker píše také o tom, že mu už na začátku vyšetřování přišlo velmi zvláštní, jak moc se společnost AMI, pod kterou Nation Enquirer spadá, snažila sama ukazovat na svůj zdroj, tedy bratra Bezosovy milenky, Michaela Sancheze. Zástupci AMI veřejně prohlásili, že měli pouze jediný zdroj a nikdo jiný se v této akci neangažoval.

Deník Wall Street Journal následně přišel se zjištěním, že National Enquirer byl tím, kdo kontaktoval Michaela Sancheze jako první, nikoli naopak. Důležitá však byla zejména informace, že už v té době měl National Enquirer k dispozici textové zprávy Bezose a jeho milenky. U jejího bratra tak hledal pouze doplnění celé skládanky.

Utrať kolik bude potřeba

Zástupci AMI následně začali Bezose vydírat. Chtěli po něm, aby podepsal osmistránkový dokument, čímž si pojistí, že National Enquirer nikdy nezveřejní jeho intimní fotografie. Co však Beckerovi přišlo zarážející, to byl obsah tohoto dokumentu.

Bezos se svým vyšetřovatelem totiž měli svými podpisy potvrdit, že AMI a National Enquirer nikdy nepoužili žádné hackování či jakýkoli jiný způsob k nabourání Bezosova telefonu. Stejně tak by svými podpisy vyloučili, že součástí této akce není žádná třetí strana nebo politický subjekt.

Proč by něco takového žádali, když Bezosovi vyšetřovatelé do té doby s ničím takovým nepřišli? Proč tak moc usilovali o to, aby to celé vypadalo jen jako akce zrádného bratra Bezosovy milenky?

To všechno Bezose rozlítilo a tak nejdříve zveřejnil informace o tomto vydírání na server medium.com a následně přikázal svému vyšetřovateli, aby „utratil kolik bude třeba“ na to, aby zjistil, kdo za tím vším stojí a proč.

Saúdové v útoku

Vrátíme se trochu v čase. Dne 2. října 2018 byl na saúdském generálním konzulátě v Istanbulu zavražděn Džamál Chážukdží, známý saúdskoarabský novinář a kritik korunního prince Mohameda bin Salmána.

Kdo si jeho vraždu objednal, o tom netřeba dlouho polemizovat. Zajímavostí však je to, že Chážukdží byl od roku 2017 v exilu ve Spojených státech a psal pro deník Washington Post. Ano, ten Washington Post, jehož majitelem je Jeff Bezos.

Washington Post se samozřejmě okamžitě pustil do vlastního vyšetřování této vraždy a intenzivně psal nejen proti saúdskoarabskému korunnímu princi, ale také proti vstřícné politice Spojených států vůči Saúdské Arábii.

Jak Becker po důkladném vyšetřování zjistil, právě tehdy se rozjela saúdskoarabská mašinérie zahrnující sledování a hackování všeho, co mělo spojitost s Jeffem Bazosem. A právě tehdy se také Saúdové dostali k textovým konverzacím nejbohatšího muže světa.

Saúdové prý zároveň „vypustili kyberarmádu“, která měla nejen získat informace na majitele Amazonu, ale zároveň měla Amazon obchodně poškodit tím, že zejména na sociálních sítích rozesílala zprávy vyzývající k bojkotu Amazonu.

Becker zároveň zmiňuje, že jeho práce v tento moment skončila a celý případ byl předán federálním vyšetřovatelům. Zda z toho vyplynou další konsekvence, to ukáží následující týdny a měsíce.

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.