2 minuty čtení

Investoři Buffetta neposlechli, Lyft při svém IPO zářil

Dlouho očekávané IPO se včera konečně stalo skutečností. Alternativní taxislužba Lyft vstoupila na americký Nasdaq a umožnila nedočkavým investorům stát se součástí velké dopravní revoluce.

Ani nejistý byznys plán, ani silný soupeř v podobě Uberu, ani výrazná ztrátovost a nakonec ani slova Warrena Buffetta. Nic nepřesvědčilo burziány, aby k IPO Lyftu přistupovali racionálně a opatrně.

Ještě před samotným IPO zvýšil Lyft upisovací cenu z původních 62 dolarů nejdříve na 70 a potom dokonce na 72 dolarů. Enormní zájem investorů byl evidentní a firma Logana Greena a Johna Zimmera toho chtěla náležitě využít.

A podařilo se. Firma při ceně 72 dolarů za kus získala více než 2,2 miliardy dolarů, přičemž ještě než se otevřely pomyslné brány burzy, vyskočila cena o dalších 23 procent až na 87 dolarů za kus.

V průběhu obchodování se čísla trochu srovnala a Lyft nakonec zakončil svůj první den na burze cenou 78,29 dolarů, tedy o 8,7 % více, než byla upisovací cena. A celková valuace firmy? Solidních 22,2 miliardy dolarů.

IPO se tedy podařilo, ale jak zmiňují i samotní zakladatelé firmy, není to splněný cíl, ale pouze významný milník na jejich cestě. A tato cesta může být ještě velmi náročná, Lyft potřebuje přesvědčit investory, že jeho byznys model je udržitelný a že může hrát v budoucnou ještě významnější roli, než doposud. A ideálně v černých číslech.

Zajímavé také bude sledovat vývoj akcií Lyftu poté, co na NYSE vstoupí jeho úhlavní rival Uber. U něj se očekává až šestinásobně větší valuace. Uvidíme v průběhu dubna.

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.