7 minut čtení

Zakladatel KFC a jeho 7 rad pro dosažení byznysového úspěchu

Než se z Haralda Sanderse stal úspěšný podnikatel, trvalo to téměř 60 let. Celý život se topil v osobních i pracovních selháních, utekla mu žena a nesčetněkrát byl vyhozen ze zaměstnání. Díky svým zásadám však všechny strasti přečkal, aby nakonec až v důchodovém věku založil dnes již fenomenální KFC.

Obličej plukovníka Sanderse zdobící logo KFC je v podstatě tím samým, čím je nakousnuté jablko pro Apple. Málokdo ale tuší, že za tímto usměvavým starcem se skrývá jeden z dalších silných příběhů.

Po smrti otce musel jako dítě pracovat. Vyhodili ho z armády, jeho žena mu utekla a on tak zůstal sám se svými třemi dětmi. Celý život strádal a pracovně selhával, aby nakonec našel štěstí díky své lásce k vaření.

Harald Sanders – titulovaný jako Colonel/Plukovník – je dalším vzorem úspěchu, kterým se stal jen díky sadě určitých zásad a trvalému utrpení. Jeho nezlomnost, oddanost snu a víra v jeho dosažení udělala z jeho kuřecích křídel multimilardovou společnost.

Jestli si tedy stále říkáte, že na to nemáte, nebo jste moc staří či vás nebaví odmítání, pak se zkuste zamyslet nad tímto mistrem, který se celý život potýkal s překážkami a přesto šel dál. Jde o další důkaz toho, že pokud v sobě máte alespoň plamínek naděje, nikdy se nesmíte vzdát.

#1 Pro dosažení úspěchu musíte projít selháním

Jak jsme zmínili, než plukovník Sanders se svým receptem křupavých kuřat prorazil, musel si zažít 1000 odmítnutí! Dokážete si to množství představit na dnešních situacích? Jeden tisíc pracovních odmítnutí, tisíc odmítnutí pozvání na romantickou schůzku, nebo tisíc odmítnutí investic do vašeho projektu. To chce nezlomnou vůli, vyrovnanost a opravdovou odhodlanost doslova projít zdí.

Že je nutno okusit ustavičné selhávání, dokazuje i Sandersův život daleko před KFC. Už od dětství se musel přičinit na vydělávání peněz a díky tomu tak do dospělosti prošel snad všemi v tu dobu možnými zaměstnáními. Pracoval jako hasič, kuchař, obhájce, farmář, uklízeč, pojišťovací agent atd. Doslova jako chameleon na sebe bral jednu pozici za druhou, aby z každé vždy odešel s nepořízenou. Kvůli těmto desítky let trvajícím selháním pocítil skutečný význam označení „být nulou“.

Toto jeho období tak jasně ukazuje, že i když si projdete velikým množstvím neúspěchů a pádů, vždy máte možnost se oklepat, začít znovu a věřit, že někde v dáli už na vás úspěch vyčkává.

#2 Na úspěch nejste nikdy staří

Plukovník Sanders měl 75 let, když konečně prodal za 2 miliony dolarů (dnešních cca. 20 milionů dolarů) svou síť Kentucky Fried Chicken. Ve společnosti tehdy ještě zůstal na pozici mluvčího.

Jen si představte, že by vaši prarodiče ve svém důchodovém věku dokázali ustavičně věnovat energii svému byznysu. Ve věku 75let! Vždyť tento věk je v mnoha zemích hranicí, jež dělá z lidí téměř nemohoucí jedince, resp. v tomto věku spousta populace umírá.

Většina lidí si už ve 30 letech myslí, že jsou na úspěch moc staří. Sanders se tím však nezabýval a prostě dělal to, co chtěl. Díky tomu se stal zakladatelem a tváří multimiliardové značky.

#3 Minulost úspěch nedefinuje

Jednou z opomíjených, ale velmi důležitých věcí, je to, že vaše minulost nedefinuje váš budoucí úspěch. To znamená, že můžete projít doslova peklem, nebo selhat ve všem tisíckrát a nakonec sklidit úspěch. Každý na začátku něco musel pokazit, tak se tím nenechte zbrzdit či dokonce odradit.

Opět příklad plukovníka Sanderse – neuspěl snad v každém zaměstnání, jako mladík byl nešťastně ženatý a nechal se tím snad zničit? Byl v situacích, kdy se většina rozhodne na život rezignovat, on si šel přesto dál za svým snem.

#4 Vzdávat se je jediným neúspěchem

Můžete selhat v každém směru života, ale nesmíte se tím nechat odradit. Stejně jako Sanders, který svým příběhem ukázal, že vzdát se je jediné selhání a naopak cesta skrze opakované selhání je cestou k úspěchu. Jestli jste tedy pokazili vše, co se dalo, nezoufejte, máte ještě spousty šancí k dosažení čehokoliv. A také máte díky tomu výhodu – víte, jak to nefunguje.

Proto to nevzdávejte, i když vám utíká čas a vy stárnete. Nemusíte vidět ještě světlo na konci tunelu, abyste nakonec zvítězili. Nic vám nesmí stát v cestě k úspěchu a nic není nemožné.

#5 Nikdy není pozdě začít znovu

Bylo jasné, že kuchařina byla plukovníkovou vášní, ale až na stará kolena si plně uvědomil, že umí víc než jen kuřecí křidýlka. Prošel téměř každou tehdejší profesí, aby vždy padl a poté začal znovu a znovu. Mohl si říci, že už je moc starý, přesto udělal opačné – řekl si proč to nezkusit a plný elánu vykročil.

Všichni moc dobře víme, jak je vyčerpávající začínat v různých věcech od píky a dokola. Občas si člověk řekne, že to je naprosto zbytečné. Plukovník Sanders ale jasně prokázal, že nikdy není na nic pozdě. Prakticky až ve svých 70 letech se stal úspěšným. Proto neklesejte na mysli, že vám nevyšlo pár věcí. Jestli nepolevíte, pak vám úspěch jednoho dne zaklepe na dveře, i kdyby na stará kolena.

#6 Jestli něco milujete, pak riskujte

Každý vám řekne, ať děláte to, co vás naplňuje. Snad každý úspěšný člověk přizná, že klíčem k dosažení štěstí a úspěchu je následování vaší vášně. Problémem tak zůstává, že většina lidí si za svými plány zkrátka nejde, tedy až do chvíle, než jim takzvaně ujede vlak. Mladí lidé čerstvě po dvacítce si mnohokrát nechají něco proklouznout mezi prsty, ač jsou v tom díky vášni naprosto skvělí.

Faktem zůstává, že následování vlastní vášně musí jednoho dne přinést úspěch. Každou volnou chvíli se proto své věci nadšeně věnujte a systematicky se v ní zdokonalujte.

#7 Nestyďte se začít v malém

Plukovník Sanders začínal tehdy prodávat své ‘‘KFCéčko‘‘ na kraji silnice řidičům nebo kolemjdoucím. Jen tak, na ulici, podél cesty, podobně jako prodejci ovoce. Až po tom, kdy prodal svůj recept, se z KFC stala rychle rostoucí franšíza, která začala dobývat celý svět.

Lekcí z toho zůstává, že ač začínáte jako nikdo, s malým provozními náklady apod., nesmíte se bát. S tím, jak budete den za dnem odvádět tvrdou práci, budete pomalinku růst. Progres je zkrátka jistý naprosto vždy a za každé situace.

Lidé si občas na začátku nechají ujít skvělou příležitost, a to jen proto, že si myslí, že pokud nemají veliké vstupní náklady, pak neuspějí. Dnes je nejlepší doba pro rozjetí byznysu téměř s ničím. Stačí webové stránky nebo dokonce několik papírů s popisem vašeho byznysu a váš svět se může doslova obrátit vzhůru nohama. Nikdy si nesmíte myslet, že na úspěch nejste dostatečně velcí.

"Mám jen dvě pravidla: Dělej cokoliv můžeš a dělej to co nejlépe. To je jediná jistá cesta vedoucí k dosažení úspěchu.‘‘

Plukovník Sanders

Jestli si tedy od plukovníka Sanderse a jeho úspěchu musíte něco odnést, pak je to to, že nikdy nejste na nic moc staří a pro dosažení úspěchu není nikdy pozdě. Čas je jen časem a v cestě za dosažením snů vás nikdy neomezí. A jestli se budete potýkat dlouhou dobu s neúspěchem? Výborně, selhání je jedním z žádaných bodů budoucího zadostiučinění, tak ho začněte vítat.

Hodnocení: +16
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.