2 minuty čtení

Krize udeří do konce roku, myslí si polovina šéfů velkých amerických firem

Dnes už nikdo neřeší zda krize přijde, ale kdy přijde. Podnikatelé, manažeři i analytici se předhánějí v predikcích už několik měsíců a miliony investorů čekají na nějaké znamení, podle kterého by začali svá portfolia připravovat na horší časy.

Trochu světla se do této nejasné situace snažil vnést deník New York Times, který zpovídal 134 vysoce postavených manažerů ve firmách jako Verizon, Ford či Morgan Stanley na akci Yale CEO Summit. Nutno však říci, že výsledek není příliš pozitivní.

Téměř polovina všech dotazovaných je přesvědčena, či se minimálně obává, že krize ve Spojených státech udeří ještě do konce tohoto roku. To je jasný signál, že i v těch největších firmách panuje obrovská nervozita ohledně nejbližšího období. A jak známo, trh je na podobné signály velmi citlivý.

Doposud průzkumy hovořily spíše o roce 2019 či dokonce 2020, je však vidět, že vývoj posledních týdnů na světových a zejména amerických burzách je pro vrcholné představitele americké ekonomiky špatným znamením.

Drobní individuální investoři by tedy neměli neměli tuto situaci podceňovat a měli by se nyní zaměřit na vystavění spíše defenzivního portfolia, které krizi ustojí s co nejmenšími ztrátami.

Naopak akčně by se nyní měli zachovat majitelé firem, jejichž povinností je „osekání“ zbytečných nákladů a posílení ziskových divizí firmy. Obchod je to, čemu byste nyní měli ve firmě věnovat maximální pozornost. Jedině tak se dá krize ustát se ctí.

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.