3 minuty čtení

Smutná realita, nebo správné ambice? Třetina milieniálů je ochotna kvůli zvýšení platu ukončit vztah

Ačkoli jsou mileniálové často označováni za historicky nejlínější generaci, která dělá vše pro to, aby se vyhnula náročné práci, průzkumy ukazují, že se naopak pro práci dokáží obětovat. Tedy, pokud jsou za to náležitě odměněni.

Už slavný psycholog Erich Fromm říkával, že moderní vztahy jsou jen klasickou obchodní výměnou, do které dva subjekty vstupují na základě své „tržní hodnoty“ a s očekáváními tomu odpovídajícími. A jak to vypadá, dnešní generace mileniálů tuto teorii potvrzuje.

Finanční společnost Comet udělala nedávno ve Spojených státech průzkum, ve kterém 364 respondentů z řad mileniálů odpovídalo na otázky ohledně práce a vztahů. A výsledky jednoznačně potvrzují důležitost kariéry v životě dnešních mladých lidí.

Rozchod za povýšení

Možnost pracovního povýšení je pro lidi ve věku mezi 20 až 36 lety atraktivní záležitostí. I proto celých 41 % dotazovaných odpovědělo, že by bylo ochotno ukončit vztah, pokud by to znamenalo posun v jejich kariéře.

Firma však přidala několik dalších otázek, které mířily na ty, kteří aktuálně ve vztahu nejsou a na ty, kteří vztah mají, ale plánují ho posunout dál svatbou či potomky. A tato čísla jsou možná ještě zajímavější.

Většina miléniálů by byla ochotná se vztahům vyhýbat dalších 11 let, pokud by to pro ně znamenalo kariérní posun. Ti zadaní by zase byli ochotni posunout svatbu o dalších 7 let a tvorbu potomků o 8 let, pokud by to pro ně znamenalo povýšení nebo jakoukoli jinou pozitivní kariérní změnu.

Kolik peněz stačí k rozchodu?

Co se týká samotného zvýšení mzdy, i v tomto případě je velká část mileniálů ochotna udělat radikální změny ve svém osobním životě.

32 % dotazovaných by bylo ochotno ukončit vztah, pokud by jim v návaznosti na to byla zvýšena mzda. O kolik? Průměrně o 37 tisíc dolarů ročně.

Je ovšem nutné férově uznat, že mediánová mzda ve Spojených státech je 31 tisíc dolarů ročně, takže se jedná o opravdu signifikantní navýšení.

V případě výrazného navýšení mzdy by zároveň byli tito lidé ochotni odložit vztah o dalších 8 let, pokud jsou nyní svobodní, svatbu o 6 a dítě o 7 let, pokud jsou ve vztahu a jedno z toho plánují.

Zajímavé je v tomto směru také srovnání mezi muži a ženami. Ačkoli by totiž mnozí mohli předpokládat opak, jsou to právě muži, kteří by ukončili vztah až v případě většího navýšení mzdy. Konkrétně by muži ukončili vztah při navýšení mzdy o 46 tisíc dolarů, ženám by k takovému kroku stačilo „pouze“ 27 tisíc dolarů.

A nakonec průzkum ukázal, jak se s věkem mění priority. Ukončit vztah kvůli zvýšení mzdy byli ochotni zejména mileniálové ve věku 20 – 28 let. Naopak ti na druhém okraji kategorie mileniálů, tedy ve věku 32 – 36 let, častěji zmiňovali, že by byli ochotni obětovat kariérní příležitost, pokud by to znamenalo nalezení dlouhodobého vztahu.

#finance #osobnifinance #kariera #vyplata #vztahy #sociologie #ambice

Hodnocení: +34
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.