4 minuty čtení

2 tipy od miliardářů: Jak zařídit, aby vaše peníze pracovaly za vás?

Samozřejmě že některé investiční strategie miliardářů jsou mimo dosah většiny lidí – těžko koupíte kontrolní podíl v prosperující společnosti. Existují však investiční techniky využívané těmi nejbohatšími, které může aplikovat každý.

Které dva tipy tedy můžete využít i v případě vlastní obchodní strategie?

Méně někdy znamená více

Můžete se setkat s miliardářem, který obchoduje například na týdenní bázi. Nakupují akciové pozice a často z nich zase vystupují. Většina však nakoupí a pak pozici drží i celá desetiletí. Vědí, že jediným jistým způsobem, jak vydělat peníze na akciovém trhu, je držení investic po dlouhou dobu, čímž umožníte trhu působit svým přirozeným růstovým kouzlem.

Mnoho investorů však má špatný zvyk, snaží se časovat trhy. To znamená, že se pokoušejí prodávat okamžik před pádem akcie, a naopak nakupovat těsně předtím, než se vydá býčím směrem.

Problém je v tom, že tato taktika poměrně často selže. Dle kvantitativní analýzy investičního chování z roku 2017 dosáhl průměrný kapitálový obchodník za posledních 20 let ročního výnosu 4,79 procenta, zatímco index S&P 500 se mohl chlubit 7,68 procenta.

Jedním z hlavních důvodů je nadměrné obchodování. Vezměte si, že průměrný akciový fond je držen jenom 3,8 roku. Při nákupech samostatných titulů pak je toto číslo ještě nižší.

Ještě horší však je, že velká část investorů dopadá tak, že dosáhne přesného opaku tržního načasování – panikaří a prodávají, když investice poklesnou, a naopak přihazují peníze poté, co investice výrazně stoupla.

Nakupují, když ostatní prodávají

Snaha o perfektní načasování trhu je předem ztracená bitva, nicméně úspěšní investoři velmi dobře dokážou odhadnout vhodné nákupní příležitosti. Namísto paniky z poklesu trhu, skočí po možnosti koupit více svých oblíbených akcií se slevou.

Jak říká Warren Buffett: „Když prší zlato, raději sáhni po kbelíku než po náprstku.“

Aby bylo jasné, neznamená to, že mají miliardáři úspěšná období v okamžiku, když jsou trhy u dna. Nicméně nepanikaří, když přijdou složité časy. Stačí jen uvést pár příkladů obrovských investic během a po finanční krizi v letech 2008–2009:

  • Miliardový hedgeový fond veden Billem Ackmanem, Pershing Square, učinil investici ve výši 60 milionů dolarů do obchodního domu REIT General Growth Properties, která vygenerovala výnos ve výši 1,6 miliardy.
 
  • John Paulson, další z manažerů hedgeových fondů, v roce 2009 výrazně investoval do několika bankovních domů včetně Bank od America, Goldman Sachs, Citigroup a JPMorgan Chase. Všechny tyto investice vedly k obrovským ziskům.
 
  • V neposlední řadě pak samozřejmě také Warren Buffett učinil několik investic ve finančním sektoru včetně zmíněných akcií Goldman Sachs a zvláště důvtipné investice do Bank of America, kde se nakonec Berkshire Hathaway stala největším akcionářem banky.

Stručně řečeno – miliardáři vidí krachy na trzích a následnou paniku jako příležitost, ne důvod, aby zůstali stát stranou.

Investujte jako miliardáři

Je zřejmé, že nemůžete zcela replikovat investiční styl miliardářů. Existují však společné rysy, které můžete zahrnout do své vlastní investiční strategie. Dva probrané tipy – nákup a držení investice a přijímání tržních korekcí s klidem – mohou skutečně v průběhu času posílit vaši investiční výkonnost.

Zaujal vás článek věnující se investičním strategiím miliardářů? Něco jste se dozvěděli, pomohl vám nebo máte tip na konkrétní zlepšení článku? Podělte se níže v komentářích.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.